Vagyonrekordot döntöttek a brit szupergazdagok

A brit gazdaság ismétlődő recessziójával dacolva vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő leggazdagabb ezer mágnás becsült vagyonáról.
A vasárnap megjelent 2013-as – jubileumi, vagyis 25. – összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 35,4 milliárd fonttal 450 milliárd fontra (csaknem 160 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 414,6 milliárd fontról.
A felső ezer tavalyi összvagyona is rekord volt, ráadásul a szupergazdagok egyre gyorsabban vagyonosodnak: a 2012-es Rich List kimutatása szerint az azt megelőző egy évben a mezőny még „csak” 4,7 százalékkal lett gazdagabb, az idei lista azonban már 8,5 százalékos gyarapodásról tanúskodik.
A 2013-as névsort összeállító stáb kiemeli a listához fűzött elemzésében, hogy az Ezrek teljes vagyona összegszerűen csaknem annyival nőtt, mint amennyi az első, 1989-ben közölt – akkor kétszáz nevet tartalmazó – vagyonkimutatás szereplőinek összvagyona volt. Az akkor rangsorolt leggazdagabbak ugyanis együtt 38 milliárd fontot tudhattak bankszámláikon vagy befektetési portfolióikban.
A Rich List 2013 megállapítása szerint a brit milliárdosok száma is rekordot döntött: a vasárnap közzétett idei rangsorban 88 olyan nagyvállalkozó szerepel, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd fontot. Tavaly 77, az első, 1989-es Rich List kiadásának idején még alig kilenc fontmilliárdost tartottak nyilván a lista összeállítói a leggazdagabb britek között.
Az idén már legalább 860 millió fontos vagyon kellett ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a gazdagok leggazdagabbjai, vagyis a felső száz elit klubjába, 100 millió fonttal több, mint tavaly. Az első Rich List százas élmezőnyének tagságához 1989-ben elég volt 60 millió font is.
Az idei felső száz összvagyona 256,66 milliárd font; ez a teljes, ezres lista vagyontömegének 57 százaléka. A jelek szerint minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban gazdagszik még tovább: a Rich List 2013 kimutatása alapján a Top 100 vagyona az elmúlt egy évben 11,1 százalékkal nőtt, az utánuk következő 900-as csoport ugyanakkor kénytelen volt beérni 5,4 százalékos gyarapodással.
Az összességében hatalmas vagyonnövekedésen belül meredek ívű emelkedések és zuhanások figyelhetők meg.
A brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, aki 2005 óta minden évben vezette a listát, ezúttal a negyedik helyre csúszott vissza, miután becsült vagyona egyetlen év alatt 21,3 százalékkal, 12,7 milliárd fontról 10 milliárd fontra zsugorodott, cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető ArcelorMittal részvényárfolyamának esése miatt.
A Rich List 2013 összeállítói felidézik, hogy Mittal vagyona 2007-ben, a globális pénzügyi válság előtti utolsó „békeévben” 27,2 milliárd fonton tetőzött; azóta az indiai születésű, Londonban élő nagyvállalkozó 63 százalékos vagyonvesztést szenvedett el.
Az első helyre az idén Aliser Uszmanov üzbég származású orosz pénzember került, miután vagyona a The Sunday Times listája szerint csaknem egymilliárd fonttal 13,3 milliárd fontra emelkedett az elmúlt évben. Ezt főként a londoni tőzsdén jegyzett, MegaFon nevű mobiltelefon-forgalmazó vállalkozásának jó teljesítménye magyarázza.
A jórészt Londonban élő Uszmanov a Chelsea egyik fő londoni riválisában, az Arsenal labdarúgó csapatban is érdekelt 29 százalékos részesedés erejéig.
A Chelsea ugyancsak orosz tulajdonosa, Roman Abramovics az idén kénytelen megelégedni az ötödik helyezéssel a tavalyi harmadik után, mivel vagyona a Rich List 2013 készítőinek becslése szerint 200 millió fonttal 9,3 milliárd fontra csökkent.
A lista összeállítói szerint a brit szupergazdagok vagyona és vagyonosodásának üteme eltörpül a világátlag mellett. A The Sunday Times külön listát vázolt fel a világ leggazdagabb 50 emberéről, és az ő összvagyonuk e kimutatás szerint 1046 milliárd fontnak felel meg; ez csaknem 23 százalékos gyarapodás a 2012-es Rich List megjelenése óta.
A nemzetközi Top 50 tagjai az idén üdvözölhetik soraikban az első kínai milliárdost, a fogyasztási javak forgalmazásában utazó Zong Qinghuo (Cong Csing-huo) személyében. A Rich List 2013 szerkesztőinek kimutatása szerint az ő vagyona nem kevesebb mint 250 százalékkal nőtt egy év alatt, és 14 milliárd fontnak felel meg.
A világ leggazdagabbjai közül is a leggazdagabb azonban az amerikai Walton dinasztia, a Walmart kiskereskedelmi hálózat tulajdonosa, 90 milliárd fontra becsült vagyonnal.
Az aktív brit zenészek rangsorát az idén is Sir Paul McCartney, a Beatles 70 éves egykori basszusgitárosa vezeti. Sir Paul és harmadik felesége, az amerikai Nancy Shevell együttes vagyona az összeállítás szerint jelenleg 680 millió font, 15 millió fonttal több, mint tavaly. Lady McCartney személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik.
Az élmezőnyhöz képest a brit uralkodó továbbra is szinte szegénynek tűnik, annak ellenére, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 320 millió fonttal szerepel a tavaly kimutatott 310 millió font után; ez a 33. helyre elegendő. Az uralkodó – vagyongyarapodása ellenére – egy helyet visszacsúszott egy év alatt.
Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat Skóciában élő 47 éves szerzőjének a The Sunday Times 560 millió font vagyont tulajdonít, ugyanannyit, mint tavaly. Rowling, az idei ezres lista 20. helyezettje – aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban – messze a világ leggazdagabb regényírója. (MTI)

Scroll To Top