Utolsóként Belgium is jelölt tagot az új Európai Bizottságba

Éjszakába nyúló egyezkedés után hozták nyilvánosságra csütörtök reggel a koalícióalakításról tárgyaló belga pártok, hogy sikerült megállapodniuk az Európai Bizottság belga tagjának jelöléséről – jelentette a belga sajtó.

Mind ez idáig Belgium volt az egyetlen olyan ország, amely még nem nevezett meg jelöltet, ami azzal magyarázható, hogy bár a parlamenti választások májusban voltak, még mindig nem alakult meg az új szövetségi kormány, amely dönteni hivatott a kérdésben. Az idő viszont szorítja a Belgiumban csak svédként emlegetett – két-két kék, illetve sárga színű párt által alkotott – koalíciót.
A kormánypártok a Kereszténydemokrata és Flamand Párt (CD&V) politikusát, a párt egykori vezetőjét, Marianne Thyssent jelölik uniós biztosnak. A posztra a távozó kormány jelenlegi külügyminisztere, a vallon liberális Reformer Mozgalomhoz (MR) tartozó Didier Reynders és a Flamand Liberálisok és Demokraták (Open VLD) vezetője, Gwendolyn Rutten is esélyes volt – írja a La Libre Belgique.
A pártok azt is bejelentették, hogy ezt követően a miniszterelnököt a liberálisok adhatják majd. Az MR ugyanis korábban világossá tette, hogy a CD&V nem kaphatja meg az uniós biztos jelölésének jogát és a miniszterelnöki posztot is. A kormányfői szék megszerzésére a lap Charles Michelt, a vallon liberálisok vezetőjét tartja ezek után a legesélyesebbnek, úgy véli ugyanis, hogy nem valószínű, hogy Michel pártvezérként átengedné ezt a “trófeát” Didier Reyndersnek vagy a flamand liberálisoknak, főleg miután ez utóbbi párt Flandriában elvesztette a választásokat.
A pártok képviselői az éjszakai megbeszéléseket követően azt is közölték, hogy a kormányalakítás előtt a “svéd koalíciónak” még meg kell állapodnia a költségvetést érintő közös programról, a miniszteri posztok elosztását csak ezt követően jelentik be, akár csak hetekkel később.(MTI)

Scroll To Top