Utasítás az MKB Bank feletti tulajdonosi joggyakorlásról

Az MKB Bank Zrt. feletti tulajdonosi jogokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a Miniszterelnökségnek a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára gyakorolja – az egyes jogköröket felsoroló utasítás a pénteki Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A nemzeti fejlesztési miniszter korábbi rendelete szerint az állami tulajdonba került MKB Bank felett október 16-án este 19 órától 2018. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja a tulajdonosi jogokat.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken megjelent utasítása a tulajdonosi joggyakorlást kettébontja. Az egyik felét megtartja magának, míg a másik felét átruházza a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárra, aki jelenleg Németh Lászlóné.
A miniszter dönt – egyebek mellett – az alapszabály megállapításáról valamint módosításáról, az alaptőke felemeléséről és leszállításáról, továbbá dönt az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjairól, az állandó könyvvizsgáló megválasztásáról,
visszahívásáról, valamint az előbbiek díjazásáról. Szintén a miniszter nevezi ki az igazgatóság elnökét és az audit bizottság tagjait is.
A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár döntési jogkörébe tartozik – egyebek mellett – a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása, a bruttó 5 milliárd forintot meghaladó, de a 30 milliárd forintot meg nem haladó kötelezettségvállalás, továbbá dönt még a leányvállalatokat, kapcsolt vállalkozásokat vagy az MKB Zrt. részesedésével működő gazdasági társaságokat érintő kérdésekről.
Az MKB 99,99 százalékos tulajdonosa a magyar állam, amely 55 millió euróért vásárolta meg a pakettet a Bayerische Landesbanktól. Az eladó vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajt végre a bankban. A tranzakció szeptember 29-én zárult.
Az MKB megvásárlásával 50 százalék fölé nőtt a hazai bankok aránya, így a hitelezést biztonságosabban lehet növelni, ami a gazdaságra is kedvező hatással van – mondta júliusban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.(MTI)

Scroll To Top