Ukrán válság – Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkvával szemben - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkvával szemben

Az Egyesült Államok kész további szankciókat bevezetni Oroszország ellen, mivel beavatkozott a kelet-ukrajnai harcokba a Moszkvához húzó szakadárok oldalán – közölte csütörtökön Washingtonban Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Psaki szerint Washington több rendelkezésére álló lehetőséget mérlegel, amelyek közül a gazdasági büntetőintézkedések jelentik “a leghatásosabb eszközt, a legjobb eszközt”.
“A katonai megoldás szerintünk nem a megfelelő megközelítés” – hangoztatta a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kormánya ehelyett inkább olyan eszközöket mérlegel, amelyek elvezetnek a diplomáciai megoldáshoz.
“Nyilvánvaló, hogy Oroszország nemcsak megerősítette kelet-ukrajnai jelenlétét, de harci alakulatokkal, páncélozott járművekkel, föld-levegő rendszerekkel közvetlenül be is avatkozott, aktívan harcol az ukrán erőkkel és közvetlen támogatás nyújt a szakadár megbízottjainak és a zsoldosoknak” – mondta Jen Psaki.
Mint mondta, az Egyesült Államok Oroszország fokozódó agressziójának tanúja Ukrajnában. Kitért rá, hogy Washington több európai kormányhoz hasonlóan halált nem okozó katonai eszközökkel támogatja Kijevet.
A Krím félsziget orosz elcsatolását követően az Egyesült Államok és európai szövetségesei több lépésben szankciókat vezettek be Moszkva ellen, amelyek egyebek között korlátozták a szénhidrogén-kiviteltől függő Oroszországnak a nyugati pénzeszközökhöz és a modern olajipari berendezésekhez való hozzáférését.(MTI)

Scroll To Top