Ukrán válság – Washington 17,7 millió dolláros pótlólagos segélyt ajánlott fel Kijevnek

Joe Biden amerikai alelnök hétfőn 17,7 millió dolláros pótlólagos humanitárius segélyt – élelmiszert, vizet és menhelyként használható alkalmatosságokat – ajánlott fel Petro Porosenko ukrán elnöknek a folytatódó kelet-ukrajnai válság miatt.

A két politikus a Fehér Ház tájékoztatása szerint telefonon beszélt egymással.
Biden és Porosenko szót váltott az ukrán reformtörekvésekről is. Az amerikai alelnök üdvözölte az ukrán korrupcióellenes hivatal új vezetőjének kinevezését, és további jogállamisági reformokra bátorította az ukrán államfőt, beleértve a trösztellenes intézkedéseket és az igazságszolgáltatás átalakítását.
Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője hétfőn Washingtonban megerősítette, hogy a Moszkvából érkezett figyelmeztetések ellenére az amerikai hadsereg vicenzai 173-as légi szállítású dandárjának 300 katonája megkezdte az ukrán nemzeti gárda mintegy 300 tagjának kiképzését a lengyel határ közelében lévő Javorivban.
Az amerikai egység a tervek szerint az elkövetkező fél év alatt, három váltásban összesen 900 gárdistát fog kiképezni. Warren elutasította azt az orosz vádat, miszerint a kiképzés destabilizáló hatású lenne, és azt mondta, hogy az orosz fegyverek és harcoló egységek Ukrajnába küldésének van ilyen hatása.(MTI)

Scroll To Top