Ukrán válság – Védelmet kérnek a Janukovics-párti politikusok

A volt kormánypárti képviselők életének és testi épségének védelmét kérte vasárnap az ellenzék irányítása alá került belügyminisztériumtól és az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának egyik befolyásos képviselője.

“A visszaélések és bűncselekmények elkövetőit a bíróságoknak kell megbüntetniük. Ukrajna demokratikus ország, ahol nem szabad, hogy az embereket politikai nézeteik miatt üldözzék. Elfogadhatatlan mindenféle diszkrimináció. Még kevésé elfogadhatatlan a párt tagjai elleni alaptalan erőszak” – hangoztatta a politikus.
Tihipko emellett kifejtette azon véleményét, hogy mindkét oldalon mindenkit meg kell büntetni, aki “átlépte a törvény, az erkölcs és az emberiesség határait”, de kizárólag törvényes keretek között.
Eközben visszatért Ukrajnába Viktor Janukovics két harkivi híve – Mihajlo Dobkin, a kelet-ukrajnai városnak a volt elnök által kinevezett adminisztrációvezetője, és Hennagyij Kernesz polgármester -, akiknek előző nap sikerült Ukrajnából Oroszországba átjutniuk. Kernesz közölte, hogy nem hajlandó lemondani polgármesteri hivataláról. Ugyanakkor elpanaszolta, hogy sok fenyegetést kap, és felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy indítsanak vizsgálatot ez ügyben, továbbá nyújtsanak védelmet neki. Kernesz – aki a Régiók Pártjának helyi vezetője – azt ígérte, hogy nem tervez oroszbarát pártot létrehozni városában.
A két keményvonalas harkivi tisztségviselő azután távozott Oroszországba, hogy előző nap a városban Viktor Janukovics részvételével találkozót tartottak a Moszkva-barát keleti és déli kormányzóságok, amelyek az Ukrajnától való elszakadással fenyegetőztek.(MTI)

Scroll To Top