Ukrán válság – Ukrán katonák estek el a Donyeck melletti Piszkinél - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Ukrán katonák estek el a Donyeck melletti Piszkinél

Hat ukrán katona elesett, három pedig megsebesült a szakadárok támadása következtében a Donyeck melletti Piszki településnél – adta hírül keddi közleményében az Azov önkéntes belügyi alakulat, a térségben szolgáló ezredük parancsnokára hivatkozva.

A Kijev által december 9-én egyoldalúan életbe léptetett tűzszünet óta nem szenvedtek el ilyen súlyos veszteséget az ukrán fegyveres erők a kelet-ukrajnai konfliktus térségében. A tűzszünethez a szakadárok nem csatlakoztak ugyan, de lényegesen csökkent támadásaik intenzitása, valamint Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehéztüzérségi fegyverekkel sem lőttek azóta ukrán katonai állásokat, illetve civil célpontokat. Katonai források szerint míg korábban napi átlagban mintegy negyven támadást hajtottak végre a szakadárok a hadműveleti övezetben, addig az utóbbi időszakban átlag tizenkettőt.
Előző nap a hadműveleti parancsnokság közlése szerint nyolc támadás érte az ukrán alakulatokat, köztük a Piszkinél lévő állásokat is. A szakadárok aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel támadták a donyecki nemzetközi repülőtér új terminálját. A létesítményt védő ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között közelharc bontakozott ki, amelyben három ukrán katona és tizennégy kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár vesztette életét. Ez utóbbiról Petro Porosenko ukrán elnök számolt be hétfői sajtótájékoztatóján.
Az államfő véleménye szerint megvan a veszélye annak, hogy hosszú időre befagy a kelet-ukrajnai konfliktus, amelyet az országhatáron kívülről generált konfliktusnak nevezett, utalva a szakadárokat segítő orosz állampolgárságú zsoldosokra, katonákra és hírszerzőkre.
December közepén Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelői csoportjának helyettes vezetője szintén azon véleményének adott hangot, hogy noha enyhült a szeparatista tüzérségi támadások intenzitása, továbbra is fennáll a kockázata a konfliktus eszkalálódásának a térségben.(MTI)

Scroll To Top