Ukrán válság – Ukrajna kész megfizetni az uniós szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát

Ukrajna kész megfizetni az ország és az Európai Unió között létrejött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát – jelentette ki az ukrán államfő szerdán, miután uniós vezetőkkel tárgyalt Brüsszelben.

Petro Porosenko Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tusk európai tanácsi elnökkel és Martin Schulzzal, az Európai Parlament elnökével folytatott megbeszélést szerda este Brüsszelben.
Az ukrán elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a január elsején életbe lépő egyezség megtorlásaként felfüggesztette az Ukrajnával 2011-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodást.
Porosenko sajtótájékoztatóján leszögezte, ennek ellenére január 1-jén életbe lép az EU-val a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás. “Ukrajna tisztában van ezekkel a korlátozásokkal és az ukrán gazdaságra váró kárral, de készek vagyunk megfizetni ezt az árat a szabadságunkért és az európai választásunkért” – hangsúlyozta.
Később Jean-Claude Juncker is megerősítette, hogy az orosz nyomásgyakorlás nem fogja megakadályozni a megállapodás hatályba lépését.
Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter november közepén bejelentette, hogy mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, a moszkvai kormány úgy döntött, hogy január 1-jétől “önvédelemből” embargót vet ki az ukrán termékekre. Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől.
Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos nemrégiben kijelentette: az EU mindent elkövet a tárgyalásokon, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert. Ajvarasz Abromavicsusz ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter pedig megjegyezte, hogy az embargó elsősorban az orosz fogyasztókat fogja sújtani. Kijev válaszlépéseket is kilátásba helyezett, ha Oroszország valóban bevezeti az embargót.(MTI)

Scroll To Top