Ukrán válság – Turcsinov: Oroszország és terroristái nem teljesítik a genfi egyezséget

Oroszország és Ukrajnában tartózkodó “terrorista egységei” tüntetőleg nem hajlandók teljesíteni a genfi egyezségben foglalt megállapodásokat – jelentette ki Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes ukrán államfő Joe Biden amerikai alelnökkel kedden Kijevben folytatott megbeszélésén.

Az elnöki hivatal tájékoztatója szerint az ukrán politikus kijelentette: ahelyett, hogy a “terroristák” az ukrajni válság rendezését célzó tervvel összhangban letennék a fegyvert, és elhagynák az általuk megszállt hivatali épületeket, hétfőn újra elfoglalták a városi rendőrkapitányságot a Donyeck megyei Kramatorszkban, a rendőrfőnököt pedig túszul ejtették. Leszögezte, hogy Ukrajna megfelelő válaszlépéseket fog tenni.
Turcsinov tájékoztatta az amerikai alelnököt arról, hogy Ukrajnában folyik a végrehajtói hatalom teljes spektrumának reformja. “Fokozatosan helyre kívánjuk állítani a kormányzati intézmények egész rendszerét, valamint az állampolgárok és az állam közötti kapcsolatokat” – fogalmazott az ügyvivő államfő. Szavai szerint különös figyelmet fordítanak a decentralizációra, azaz nagyobb önrendelkezési jogot igyekeznek biztosítani a régióknak, beleértve annak a lehetőségét is, hogy maguk válasszák meg vezetőiket, és rendelkezhessenek saját költségvetésük fölött.
A házelnök kijelentette, hogy az ország lakosságának túlnyomó többsége “egységes, oszthatatlan, demokratikus Ukrajnát akar a régiók jogainak kiterjesztése és erősítése mellett”. Hangsúlyozta, hogy a vezetés különös figyelmet fordít a május 25-i ukrajnai elnökválasztás “tisztaságára és átláthatóságára”.
Az elnöki hivatal közleménye szerint Joe Biden biztosította tárgyalópartnerét, hogy az Egyesült Államok üdvözli és támogatja az Ukrajnában végbement változásokat, és kész minden segítséget megadni az országnak ahhoz, hogy ezen az úton haladjon tovább.(MTI)

Scroll To Top