Ukrán válság – Tucatnyi rohamrendőrt vettek őrizetbe a kijevi orvlövésztámadások miatt

Őrizetbe vették a feloszlatott ukrán különleges belügyi egység, a Berkut 12 tagját, akiknek a gyanú szerint közük volt a több tucat tüntető halálát okozó február 20-i kijevi orvlövésztámadáshoz – közölte csütörtökön az ukrán Szabadság Rádióval a főügyészség szóvivője.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az őrizetbe vettek között van a Berkutnak az az egységparancsnoka, aki alárendeltjeinek kiadta a támadáshoz használt lőfegyvereket.
A hatalomváltást követelő tüntetők és a rendőrök között januárban és februárban történt kijevi összecsapásoknak több mint száz halálos áldozata és több száz sebesültje lett. A február 20-i helyszíni jelentések szerint a kijevi Függetlenség tere közelében bevetett berkutos mesterlövészek nyakra és fejre célzott lövéseket adtak le a tüntetőkre, ami alapján erősen valószínűsíthető, hogy nem oszlatásra, hanem szándékos emberölésre kaptak parancsot.
Oleh Mahnickij főügyész csütörtökön az ukrán Ötös hírtelevízióban kijelentette, hogy a gyanúsítottak a Berkut egy úgynevezett “fekete századának” tagjai, akiknek lőfegyvereket, köztük mesterlövész puskákat osztottak ki azzal a paranccsal, hogy fedezzék a fegyvertelen berkutosok visszavonulását.
Olekszij Bahanec helyettes főügyész hozzátette, hogy a Berkut alakulat “átlagos” tagjainál – köztük a kijevieknél – nem voltak lőfegyverek.
Szavai szerint a felfegyverzett berkutosok feladata az volt, hogy lőjenek az előre nyomuló tüntetőkre, így nyújtva lehetőséget a csak oszlatásra alkalmas eszközökkel felszerelt rohamrendőrök visszavonulásához, a Függetlenség teréről nyíló Insztitutszka utcából a kormánynegyed belseje felé.
Az ukrán főügyészség sajtószolgálatának korábbi közlése alapján Viktor Janukovics akkori ukrán államfő személyesen adott utasítást saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül február 20-án arra, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre. Két nappal később Janukovicsot távollétében leváltotta az ukrán parlament, megfosztva őt elnöki hatalmától.(MTI)

Scroll To Top