Ukrán válság – Törökország 10 millió dollár segélyt és 50 millió hitelt ad Ukrajnának

Törökország 10 millió dollár humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának – közölte Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Kijevben, Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélésük után.

A közös sajtóértekezletükön Recep Tayyip Erdogan kijelentette, hogy országa a segéllyel szeretne hozzájárulni a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elől Ukrajna más térségeibe menekült lakosok ellátásához. Porosenko emellett arról is beszámolt, hogy Törökország 50 millió dollár hitelt különített el Ukrajna számára, a központi költségvetés hiányának fedezésére.
A tájékoztatón elhangzott: Törökország támogatja Ukrajna függetlenségét, területi és politikai egységét – beleértve a Krím félsziget Ukrajnához tartozását -, valamint azt is, hogy az ENSZ küldjön békefenntartókat az ukrajnai harcok övezetébe.
A kijevi parlament kedden elfogadta azt a határozatot, amelyben felkérte az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy küldjön békefenntartókat Kelet-Ukrajnába. A dokumentum elfogadásával felhatalmazást kapott az ukrán elnök, hogy hivatalos kéréssel forduljon a világszervezethez. A békefenntartó misszió Ukrajnába küldéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell döntenie, amelynek Törökország nem tagja. A javaslatot hevesen ellenző Oroszország viszont állandó tagja a BT-nek, így megvétózhatja a határozatot.
“Törökország kész fejleszteni kapcsolatait és együttműködését Ukrajnával, amelyet stratégiai partnerének tekint. Ez pedig azt jelenti, hogy a két fél osztja egymás álláspontját a válságos helyzetekben” – hangsúlyozta Erdogan.
Ankara arra számít, hogy 2017-ig 10 milliárd, 2023-ra pedig 20 milliárd dollárra növekszik a két ország közötti áruforgalom. Utalva arra, hogy az ukrán-török kereskedelmi forgalom dinamikusan fejlődik, Erdogan megjegyezte, hogy 10 évvel ezelőtt még mindössze 1,3 milliárd dollárt tett ki, míg 2014-ben már elérte a 6 milliárd dollárt.
Az ukrán államfő hozzáfűzte: megállapodtak abban, hogy közös lépéseket tesznek az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt félszigeten élő krími tatárok támogatására és jogainak védelmére.
“Törökország Ukrajna egyik legfontosabb stratégiai partnere. Nagyra értékeljük azt, hogy Törökország nem ismeri el a Krím Oroszországhoz tartozását” – jelentette ki Porosenko.
A megbeszélésen szóba került a gázszállítások kérdése is. Az ukrán elnök felhívta török vendégének figyelmét az úgynevezett Török Áramlat gázvezeték építésének kockázataira, valamint az Európából történő reverz gázszállításokban rejlő további lehetőségekre. A török elnök viszont kijelentette, hogy a Déli Áramlat építésének leállítása után Oroszország elfogadható ajánlatott tett Ankarának az új, Bulgária helyett Törökországon át haladó gázvezetékre. Emlékeztetett arra, hogy Törökország a legtöbb földgázt Oroszországtól importálja. E tekintetben a második helyen Irán, a harmadik helyen pedig Azerbajdzsán áll. Erdogan szavai szerint országa úgy véli, hogy a Török Áramlat is hozzájárul Európa gázellátásának diverzifikációjához.(MTI)

Scroll To Top