Ukrán válság – Több települést is visszafoglaltak az ukrán fegyveres erők a szakadároktól

Egy nap alatt öt kelet-ukrajnai települést foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők a szeparatistáktól a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet során.

Petro Porosenko ukrán elnök Twitter mikroblogjában adta hírül, hogy a hadsereg “felszabadította” a Donyeck megyei Vuhlehirszk várost. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pedig azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában a fegyveres erők a Luhanszk megyei Pervomajszk, Kamisevaha, Kalinove, valamint a Donyeck megyei Vuhledar településeket is visszafoglalták.
A szóvivő tájékoztatása szerint az említett területen “semlegesítettek harminc terroristát és az orosz hadsereg speciális különítményének egy csoportját”.
Kijevi sajtótájékoztatóján Liszenko kijelentette, hogy a terrorellenes erők jelenleg a megyeszékhelyek, azaz Donyeck és Luhanszk, valamint Horlivka, Pervomajszk és Illovajszk környékén készülnek támadásba lendülni a szeparatisták ellen.
A szóvivő megerősítette, hogy Horlivkánál az ukrán hadseregnek sikerült egy fontos útszakaszt ellenőrzése alá vonnia, amivel körbezárták és elvágták a Donyeck megyei városban tartózkodó szakadárokat a többi szeparatista egységtől.
Közben Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője kijelentette, hogy mindezidáig sem az ukrán fél, sem a nemzetközi vöröskereszt nem kapta meg a jegyzéket a Kelet-Ukrajna felé útnak indított orosz segélyszállítmány tartalmáról.
Közölte, hogy ez “kissé nyugtalanítja” Kijevet. Hangsúlyozta ugyanakkor: az ukrán fél teljességgel nyitott a segély fogadására, kész technikailag mindent megtenni, hogy az mihamarabb eljusson a rászorulókhoz.(MTI)

Scroll To Top