Ukrán válság – Szanyi: a kormány gondoskodjon Ukrajna gázellátásának biztosításáról

Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy haladéktalanul gondoskodjon Ukrajna zökkenőmentes gázellátásának biztosításáról, az Európai Bizottsághoz pedig írásbeli kérdést intézett a témában.

Az MSZP-s politikus brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte: arra vár választ a bizottságtól, milyen eszközei vannak arra, hogy az uniós tagállamok és Ukrajna Nyugatról érkező gázellátását is szavatolja. Arra is kíváncsi, hogy a brüsszeli szervezet mit tud tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen Ukrajna fűtés nélkül maradt részein a humanitárius katasztrófa.
Szanyi Tibor úgy fogalmazott, hogy a kérdésben az “orbáni pávatánc” újabb fejezete látszik kibontakozni.
“Az otthoni nagyfiúk azért Brüsszelben, Washingtonban, Berlinben vagy éppen Moszkvában inkább kisfiúk” – vélekedett a szocialista politikus, aki ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány az összes jelentősebb euroatlanti fórumon vitathatatlan és egyértelmű igent mondott az Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos politikákra és döntésekre, beleértve az ukrajnai háborús konfliktus szítása miatti szankciók fenntartását és esetleges szélesítését is.
Szanyi Tibor méltatta Federica Mogherini uniós külügyi főképviselőt, mondván: nagy siker, hogy sikerült megőriznie a tagállamok külpolitikai egységét ebben a kérdésben.
Az MSZP-s politikus helyesnek nevezte, hogy az Országgyűlés gyorsan napirendre vette Ukrajna uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezményének ratifikálását, ám sajnálatát fejezte ki, hogy a parlament az ügyet nem uniós napirendi pontként tárgyalja, így a vitában az EP-képviselők nem kaphattak szót.
Szanyi Tibor abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy az unió polgárai sokkal jobban őrzik szívükben az európai eszmét, mint egyes kormányok, amire szerinte jó példa, hogy a budapesti tüntetéseken is sok európai zászlót lehet látni, Prágában pedig tojászápor fogadta az euroszkeptikus politikusokat.
“Ez bizakodásra ad okot, hogy még az olyan kormányok is, mint Orbán Viktor kormánya, amely eddig húzódozott, a nép nyomására mégiscsak európai útra tud térni” – mondta az MSZP-s politikus.
Újságírói kérdésre Szanyi Tibor a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról is beszélt.
A szociáldemokrata frakció nem fogja felborítani azt az egyensúlyt, amelynek köszönhetően a bizottság megalakulhatott, és éppen ezért leszavazzák majd a bizalmatlansági indítványt, de nyomás alatt tartják a brüsszeli testületet, hogy tegyen hathatós lépéseket az adócsalás és az adóelkerülés ellen – közölte.(MTI)

Scroll To Top