Ukrán válság – Szakértők: a válság kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára, de azt más nemzetközi hatások is befolyásolják

Bár az ukrajnai helyzet a fizikai közelség miatt kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára, azt nagyobb mértékben befolyásolja, hogy a feltörekvő piacok jelenleg pénzügyi nyomás alatt állnak – mondták az MTI által megkérdezett devizapiaci szakértők.

Gondi István, a Raiffeisen Bank vezető devizakereskedője elmondta: az Ukrajnában zajló események negatívan hatnak a forint árfolyamára, de ez csak egy tényező a gyengülés okai között.
Kifejtette: a feltörekvő piacok számos rizikóval néznek szembe. Kínában a központi bank a túl erős jüan miatt az utóbbi napokban már vásárolta a dollárt, és “ha Kínában valami mozdul, az megrázza az egész fejlődő piacot”. A szakértő szerint ez jelenleg ugyancsak negatívan hat a forintra.
Összességében a forint is egy általános, a feltörekvő piaci devizákat érintő nyomás alatt van, ehhez adódik hozzá az ukrajnai helyzet – mondta Gondi István. Úgy vélte, nagyobb probléma, hogy a szélsőséges – a napon belüli nagy, 3-4 forintos – mozgások annak tudhatók be, hogy a nagybankok a korábbiakkal ellentétben már nem tartanak nagy pozíciókat, és már nem próbálják irányítani a piacokat. Ha kapnak egy ügyfélmegbízást, azt “tolják tovább” a piacon, és az úgynevezett “forró krumpli effektus” szerint addig adják tovább – addig zuhan a piac – amíg nincs vételi érdeklődés – mondta a kereskedő.
Gondi István szerint a magyar devizapiac alapvetően a nemzetközi trendeket követi. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben sokan fektettek be magyar kötvényekbe, a kamatok kezdték közelíteni a mélypontot, a kötvényvásárlásnak lassan “itt a vége”. A kamatemelés a kötvénypozíciókból való kiszállást eredményezheti, a kötvények eladása pedig azt, hogy az így kapott devizát lassan kiviszik a befektetők az országból, ami szintén forintgyengítő lehet.
A Templeton – amelynek elég nagy portfóliója van Magyarországon – a korábbi, kissé nyugodtabb időszakban Ukrajnában is “bevásárolt”, így ha ott egy nagy bukást kellene elkönyvelnie, az Magyarországra is kihatna: az ukrán veszteségek fedezésére Magyarországról vihetik ki a pénzt – fogalmazott.
A szakértő szerint az ukrajnai események esetleges eszkalálódása esetén sem kell nagy forinteséssel számolni, legfeljebb 315 forintig gyengülne a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, majd ott várná a fejleményeket. Ha a fejlődő piacok újra erőre kapnak, akkor a forint erősödére lehet számítani, sőt ha ezzel párhuzamosan az ukrán helyzet nem is javulna, akkor is elképzelhető egy mérsékeltebb forinterősödés. Ha a fejlődő piacok is gyengülnek, akkor azonban a euró ismét 314 forint környékére erősödhet, sőt ha ezzel együtt Ukrajnában is rosszabbodik a helyzet, akkor 320 forintra is erősödhet az euró – vázolta a lehetséges forgatókönyveket Gondi István.
Reseterits József, a Raiffeisen kötvénykereskedője ehhez hozzáfűzte, hogy meglepően sikeres volt a legutóbbi magyar aukció, főként a román és az orosz aukció visszavonásának tükrében.
Csütörtöki aukcióján hozamemelkedéssel értékesített 3, 5 és 10 éves kötvényeket az Államadósság Kezelő Központ, a 3 és a 10 éves kötvény esetében a magas túljegyzésre megemelt összegben. A kötvénykereskedő szerint egy “titokzatos nagybefektető” – például a Templeton – állhat a sikeres aukció mögött.
Péntek reggeli elemzésükben az MKB szakértői úgy vélték, ha valóban közel van az ukrán helyzet megoldása, akkor az mind a forint, mind az OTP árfolyamára kedvezően hathat rövid távon. “Minimális jeleit talán már látni is ennek, bár inkább csak azok dobják be a shortos törülközőt, akik a forintot rövid távon új mélyponton szerették volna látni, ami aztán tegnap kudarcba fúlt” – írták.
Az Equilor is hangsúlyozta: a jó hangulat egyelőre nagyban függ az ukrán helyzettől, hiszen az, hogy péntekre megállapodást várnak az EU beavatkozásával, alapvetően jót tesz a forintnak is, de ennek elmaradása újabb gyengüléseket hozna.
A CIB kifejtette: a feltörekvő piacok általánosan romló hangulata, illetve az ukrajnai polgárháborús helyzet a közép-kelet- európai régió megítélésére is negatívan hatott, így az MNB keddi kamatcsökkentése után újra gyengülésnek indult forint árfolyam tovább csúszott lefelé, bár csütörtökön nap végére stabilizálódott az árfolyam. Ebben annak is szerepe lehetett, hogy a kötvényaukciók nem igazolták be az előzetes félelmeket: a bizonytalan hangulat ellenére elégséges kereslet mutatkozott, a kialakult hozamszintek azonban jelentősen meghaladták a két héttel korábbi értékeket (igaz, a másodpiaci jegyzésekhez képest nem mutatkozott számottevő eltérés.) A másodpiacon a hosszú hozamok alig mozdultak, a külföldi befektetők állománya pedig a legfrissebb adatok szerint tovább csökkent – fejtette ki a CIB.(MTI)

Scroll To Top