Ukrán válság – Szaakasvili: Moszkva a tűzszünetet újabb területek megszerzésére használja fel

Miheil Szaakasvili egykori grúz elnök a kelet-ukrajnai fegyveres viszályt az 1992-93-as abház háborúhoz hasonlította Facebook-bejegyzésében, azt állítva, hogy a donyecki tűzszünetet erőinek átcsoportosítására és újabb területek megszerzésére használja majd fel Oroszország.

“A donyecki és luhanszki konfliktus mint két vízcsepp, úgy hasonlít az 1992-93-as abháziai háborúra” – fogalmazott a közösségi portálon Szaakasvili az UNIAN ukrán hírügynökség keddi tudósítása szerint.
A volt grúz államfő hangsúlyozta, hogy Eduard Sevardnadze – aki a húsz évvel ezelőtti konfliktus idején volt Grúzia elnöke – három tűzszüneti egyezményt is aláírt Oroszországgal, amely ezt “minden egyes alkalommal erőinek átcsoportosítására és újabb területek (ellenőrzésének) megszerzésére használta fel”.
Szaakasvili szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, a mostani kelet-ukrajnai tűzszünetet üdvözölve minden bizonnyal három feladat végrehajtását tűzte ki. Először is el akarja kerülni az orosz gazdaság egyes szektorai ellen irányuló nyugati szankciókat, amelyek elkerülhetetlenek lennének, ha most nem születne megállapodás. Másodszor Putyinnak sikerült olyan új kvázi államalakulatokat létrehoznia a “donyecki népköztársaság banditáiból”, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a jövőben az Ukrajna és a donyecki népköztársaság közötti konfliktust emlegethessen, nem pedig Ukrajna és Oroszország közöttiről. Harmadszor pedig az a célja, hogy elaltassa az ukrán kormány éberségét, és titokban erősítse a “banditákat”, hogy azok döntő csapást mérhessenek, és kiűzzék az ukrán csapatokat Donyeck és Luhanszk megyéből – írta Szaakasvili.
Az egykori grúz elnök végül hangot adott azon meggyőződésének, hogy Kijevnek bizonyára elegendő tapasztalat áll rendelkezésére ahhoz, hogy elemezze a lehetséges kockázatokat, és ne engedje, hogy Putyin végrehajtsa az ukrán állam további szétdarabolását és felbomlasztását célzó tervét.
Szaakasvili 2013 novemberében hagyta el Grúziát, néhány nappal azelőtt, hogy lejárt az elnöki mandátuma. Először Európában élt, majd az Egyesült Államokba költözött.
A szakadár Abházia 1992-1993-ban vívott több tízezer áldozattal járó háborút Grúziával, és egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét. A konfliktusban kis híján életét vesztő Sevardnadze grúz elnök Oroszországot azzal gyanúsította, hogy támogatja a lázadókat és Grúzia területi épségének megbontására törekszik. A grúz vezetés, Szaakasvili elnöksége idején 2008 augusztusában hadműveletet indított egy másik szakadár térség, Dél-Oszétia visszaszerzésére, amely az 1990-es évek elején szintén kivált Grúziából. Oroszország azonnal beavatkozott a konfliktusba, és súlyos vereséget mért a grúz erőkre. Az oroszok teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Dél-Oszétiát és Abháziát, majd Moszkva független államként ismerte el a két szakadár tartományt.(MTI)

Scroll To Top