Ukrán válság – Stoltenberg: orosz különleges erők vannak Ukrajnában - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Stoltenberg: orosz különleges erők vannak Ukrajnában

Orosz különleges erők vannak Ukrajna területén, az ország keleti részén – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Brüsszelben, miután első alkalommal találkozott az Európai Unió új külügyi főképviselőjével, Federica Mogherinivel.

A norvég politikus szerint az orosz csapatok ismét közelebb vonultak az ukrán határhoz, Moszkva pedig továbbra is támogatja a kelet-ukrajnai felkelőket, képzéssel és felszereléssel egyaránt.
“Felszólítjuk Oroszországot, hogy tegyen valódi erőfeszítéseket a békés megoldás érdekében, tartsa tiszteletben a minszki jegyzőkönyvet és a tűzszünetet, amely bármilyen politikai megoldás előfeltétele” – hangoztatta Stoltenberg.
Federica Mogherini arról beszélt, hogy az ukrán válságra erős és határozott választ kell adni, mindamellett pedig a párbeszéd csatornáit is nyitva kell tartani a politikai megoldás reményében.
Mogherini azt is bejelentette: sürgősen független jogi szakértőt fog kinevezni, hogy tisztázni lehessen az EULEX, a koszovói uniós jogi és igazságügyi misszió berkeiben kirobbant korrupciós botrányt. A botrány azt követően robbant ki, hogy a Koha Ditore című pristinai napilap feltárta, hogy az EULEX egyes ügyészei és bírái pénzért, esetenként több százezer euróért állítottak le vizsgálatokat és eljárásokat, és akadályozták a korrupciót feltárni hivatott vizsgálatot is, továbbá az ügyet nyilvánosságra hozó újságíró azt is állítja, hogy meg is fenyegették.
A két politikus, akik nemrég – Stoltenberg október 1-jén, Mogherini november 1-jén – léptek hivatalba, első hivatalos találkozójuk alkalmával arról egyeztettek, hogyan fűzhetnék szorosabbra az EU és a NATO közötti együttműködést. Mogherini úgy fogalmazott, hogy bár a két szervezet feladata és tagsága is eltérő, a kihívások közösek, a biztonsági környezet pedig napról napra egyre aggasztóbb. Stoltenberg szerint ha az EU és a NATO együttműködik, kiegészíthetik egymást. A norvég politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamoknak többet és hatékonyabban kell költeniük a védelemre.(MTI)

Scroll To Top