Ukrán válság – Spiegel: Merkelt bosszantják a szankciók lazítását sürgető cégvezetők

Angela Merkel német kancellárt bosszantja, hogy számos német cég vezetése sürgeti az Oroszország elleni szankciók lazítását – írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin szerint a berlini kancellári hivatalban növekvő elégedetlenséggel szemlélik német vállalatok azon próbálkozásait, amelyek az ukrán válságban követett politika befolyásolására irányulnak.
A kancellárt “idegesíti”, hogy a frankfurti tőzsdén jegyzett cégek vezetői közül sokan keresik meg telefonon, az Oroszország elleni szankciók lazítását sürgetve – mondták a Spiegelnek Merkel környezetében és gazdasági körökben.
A kancellári hivatalban attól a múlt hét elején Moszkvában rendezett tanácskozástól sincsenek elragadtatva, amelyen nagy német és nemzetközi cégek képviselői egyeztettek Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel. Az Oroszországban tevékenykedő külföldi befektetők és a kormány úgynevezett konzultációs tanácsának ülését a megszokott rendtől eltérően zárt ajtók mögött tartották, egyebek mellett a BASF vegyipari és a Bayer gyógyszer- és vegyipari cég igazgatótanácsi elnökének részvételével, akik a kancellári hivatalt ugyan tájékoztatták a moszkvai útról, de a külügyminisztériumot nem értesítették.
“Egy pótlólagos külpolitika a konszernek részéről a legutolsó, amire a jelenlegi helyzetben szükségünk van” – idézett egy magas beosztású kormányzati tisztségviselőt a Der Spiegel a hétfői keltezésű számában.
Német cégek tavaly év végéig összesen 22 milliárd eurót fektettek be Oroszországban, az Oroszországba irányuló német export értéke pedig tavaly 36,1 milliárd euró volt. Elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket szállítottak Oroszországba, amely így az export értéke alapján összeállított listán a 11. helyen áll, 3,7 százalékos részesedéssel. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.(MTI)

 

 

 

Scroll To Top