Ukrán válság – Sobotka szerint az EU mérsékelhetné a szankciókat - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Sobotka szerint az EU mérsékelhetné a szankciókat

A cseh miniszterelnök szerint az Európai Unió fontolóra vehetné az Oroszország elleni gazdasági intézkedések mérséklését, amennyiben Ukrajna keleti részén sikerül fenntartani a nyugalmat és a tűzszünetet.

“Amennyiben sikerül fenntartani a tűzszünetet, teljesülnek a feszültségcsökkenést célzó orosz-ukrán megállapodások, illetve ha sikerül még a tél beállta előtt felújítani az orosz gázszállításokat Ukrajnába, akkor úgy vélem, hogy az Európai Unió megfontolhatná az Oroszország elleni szankciók átértékelését” – jelentette ki Bohuslav Sobotka kedden a nyugat-csehországi Pilsenben (Plzen).
Az ukrajnai helyzetről kedden este Brüsszelben tárgyalnak az európai uniós tagállamok diplomatái. Helyzetértékelésük alapján elképzelhető, hogy az EU esetleg módosítja a szankciókat.
Sobotka újságíróknak nyilatkozva Pilsenben megerősítette, hogy a cseh kormány intenzíven új piacokat keres a korábban Oroszországba irányuló termékek számára. Ezzel kapcsolatban növelik a cseh gazdasági diplomaták számát több volt szovjet köztársaságban. Sobotka konkrétan Fehéroroszországot, Kazahsztánt és Grúziát nevezte meg. Hozzátette, hogy ezek a tervek Kínát, Indiát, Törökországot Latin- és Dél-Amerikát is érintik.
“Ezekben az országokban azt tervezzük, hogy növeljük diplomáciai és gazdasági tevékenységünket” – szögezte le Sobotka.
Milos Zeman államfő hétfőn elégedetlenségét fejezte ki a cseh diplomaták gazdasági tevékenységével kapcsolatban.
“A gazdasági diplomácia gyakran csak szavakban nyilvánul meg, konkrét tettekből aránylag kevés van” – jelentette ki Milos Zeman hétfőn a dél-morvaországi Brünnben, ahol meglátogatta a hagyományos nemzetközi gépipari vásárt. Zeman hangsúlyozta: a cseh diplomaták gazdasági tevékenységének “jelentős megerősítésére” és a diplomaták jobb gazdasági képzésére van szükség.
Hozzátette: támogatja a kormány erőfeszítéseit, hogy a cseh diplomácia súlypontja a gazdasági tevékenységre helyeződjön át.
“Az út helyes, de egyelőre kevés a konkrét eredmény” – vélekedett Zeman.(MTI)

Scroll To Top