Ukrán válság – Putyin és Porosenko telefonon beszéltek a brüsszeli gáztárgyalások kapcsán

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök telefonon beszéltek egymással kedden a Brüsszelben folyó orosz-ukrán-EU-s gáztárgyalások alkalmából – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz elnöki hivatal szűkszavú közleménye nem tért ki részletekre. Csak annyit tudatott, hogy az államfők a múlt héten a milánói Ázsia-Európa Találkozón folytatott különböző formátumú megbeszéléseken elért eredmények alapján “cseréltek véleményt a gázügyekben való együttműködésről”.
Putyin múlt pénteken az olasz nagyvárosban kijelentette, hogy előrelépés történt az orosz földgáz Ukrajnának való szállításáról folyó tárgyalásokon. Abban állapodtak meg – mondta -, hogy milyen feltételek mellett újítják fel a földgázszállítást Ukrajnának legalább a téli időszakra. Azt is közölte ugyanakkor, hogy nem adnak hitelbe gázt Ukrajnának.
Orosz szakértők hétfőn valószínűnek tartották, hogy Oroszország és Ukrajna aláírja a gázmegállapodást szerdán az EU részvételével Brüsszelben tartandó háromoldalú tárgyaláson.
A Kreml sajtószolgálata arról is tájékoztatott, hogy Putyin és Porosenko a délkelet-ukrajnai békefolyamat támogatásának és a tűszünet betartásának fontosságát hangoztatták telefonbeszélgetésük során.
Az orosz államfő a múlt héten Milánóban arról is beszélt, hogy sem Ukrajna, sem a szeparatisták által egyoldalúan kikiáltott Novorosszija (Új-Oroszország) konföderáció képviselői nem tartják be teljesen a minszki tűzszüneti megállapodást, holott szerinte ezen múlik a válság megoldása. Azt hangoztatta, hogy minél előbb létre kell hozni mindkét oldalon a demilitarizált övezetet.
Putyin elismerte, hogy “orosz állampolgárok” harcolnak Ukrajna területén, de azzal védekezett, hogy “mindkét oldalon vannak harcosok más európai országokból”.
Milánóban Porosenko is leszögezte, hogy teljesíteni kell a minszki egyezség minden pontját. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elő kell segíteni a Donyec-medencei helyhatósági választások megtartását az ország más területeivel egy időben, december 7-én.
A donyecki és luhanszki “népköztársaságok” vezetői ugyanakkor továbbra is ahhoz ragaszkodnak, hogy november 2-én tartsák meg a választásokat. Ezt viszont Kijev nem akarja elfogadni, mivel a szakadár régiókat törvénytelennek, területüket pedig az ukrán állam részének tekinti.(MTI)

Scroll To Top