Ukrán válság – Porosenko kész találkozni Putyinnal Minszkben

Petro Porosenko ukrán elnök részt vesz augusztus 26-án Minszkben az Oroszország irányította vámunió tagországainak államfői találkozóján, amelyen jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Kreml közleménye szerint a két államfő találkozni is fog egymással.

Az eseményen az Európai Unió is képviselteti magát. Az ukrán elnöki honlapon közzétett információ szerint a találkozón ott lesz Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Günther Oettinger energiaügyi biztos és Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa. Erről José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta telefonon Porosenko elnököt.
Előzőleg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő jelezte, hogy ő maga, valamint Putyin és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kész találkozni az ukrán államfővel. Az EU-tisztségviselők részvételét a minszki tanácskozáson Porosenko kezdeményezte.
A tervek szerint a megbeszélésen a vámuniós tagországok államfői, az ukrán elnök és Brüsszel képviselői a kelet-ukrajnai helyzet rendezésének, az ukrán EU-társulási szerződés alkalmazásának, valamint az energiaellátás biztonságának kérdéseit vitatják meg.
A minszki tanácskozást megelőzően Angela Merkel német kancellár szombaton Kijevben találkozik az ukrán államfővel és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel. A megbeszéléseken várhatóan az ukrán-orosz viszonyról és a Kijevnek nyújtandó német támogatás konkrét elemeiről lesz szó.
A Kreml kedden megerősítette, hogy Putyin egy hét múlva találkozik ukrán kollégájával Minszkben. A két elnökön kívül részt vesznek rajta az Európai Bizottság és az Eurázsiai Vámunió képviselői is – áll a moszkvai közleményben.
Porosenko augusztus 30-án munkalátogatásra Brüsszelbe utazik Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke és Barroso európai bizottsági elnök meghívására.
Közben az ukrán külügyminisztérium kedden cáfolta azt a moszkvai állítást, miszerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok hajlandók szavatolni az orosz segélykonvoj biztonságos célba jutását. “Ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak” – jelentette ki Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy Ukrajnának a Nemzetközi Vöröskereszthez delegált genfi képviselője napi szinten folytat tárgyalásokat a segélyszállítmányról. “A tőle származó legutóbbi információ szerint még tartanak az egyeztetések a Vöröskereszt és az orosz fél között a szeparatisták bevonásával, azaz még nem született megállapodás arról, hogy a szakadárok garantálnák az általuk ellenőrzött területen a szállítmány biztonságos áthaladását” – magyarázta a szóvivő.
A mintegy 260-280 fehér kamionból álló orosz segélykonvoj a múlt pénteken érkezett az orosz-ukrán határhoz, jelenleg is még az orosz oldalon vesztegel. Kijev továbbra is kételkedik abban, hogy Moszkva valóban a harcok sújtotta kelet-ukrajnai települések lakosainak kíván segítséget nyújtani, és nem használja fel a segélykonvojt a szakadárok fegyverrel való ellátására vagy bármilyen más provokációra.
(MTI)

Scroll To Top