Ukrán válság – Pentagon: minden eddiginél ütőképesebb orosz erőket vontak össze a határon

Oroszország minden eddiginél ütőképesebb erőket vont össze Ukrajna határán – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A Pentagon szerint a mostani orosz csapatösszevonás a korábbiakénál kisebb létszámú, de jobb felszereltségű erőket érint. Moszkva márciusban 50 ezer katonát állomásoztatott az ukrán határon és a Krímben a félsziget elcsatolása után. A mostani, 10 ezer fő körüli kontingensben azonban több a tüzérségi, légvédelmi és rakétás egység van, mint bármelyik korábbiban a válság kezdete óta. A harci csapatokat műszaki alakulatok és más támogató egységek egészítik ki.
“A határ mentén csatasorba állított erő rendkívül ütőképes és talán a legpusztítóbb erejű, mint bármely másik, amelyet korábban láttunk” – mondta a szóvivő.
Warren ezredes szerint a határon csoportosuló, “kombinált fegyvernemi műveletekre” képes csapatokon kívül egy-kétezer orosz katona vesz részt az ukrajnai harcokban. A szóvivő megismételte a Pentagon követelését, hogy Moszkva vonja vissza egységeit a szomszéd ország területéről és járuljon hozzá a válság csillapításához.
Az ezredes kijelentette, hogy az Egyesült Államok komolyan mérlegeli az ukrajnai fegyverszállításokat, ugyanakkor jelenleg a halált nem okozó eszközökből álló támogatásra összpontosít. Az utóbbi kategóriába tartozó felszerelésből a Pentagon eddig 70 millió dollárt értékben nyújtott segítséget Kijevnek.(MTI)

Scroll To Top