Ukrán válság – Oroszország kivonul a tűzszünetet felügyelő koordinációs központból

Oroszország kedden visszahívja képviselőit a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán-orosz koordinációs központból, miközben súlyosbodtak a harcok, és ismét ukrán katonák estek el a kelet-ukrajnai fronton – számoltak be hétfőn ukrán hírportálok.

Az UNIAN ukrán hírügynökség az orosz külügyminisztérium közleménye alapján jelentette: Moszkva arra hivatkozva hívja haza az orosz katonatiszteket a központból, hogy állítólag “morális és pszichológiai nyomásnak” vannak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkednek velük szemben. Az ukrán fél ezt cáfolja.
A koordinációs központ, amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveres erői képviseltetik magukat, 2014. szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.
A 112.ua hírportál azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi szerint már kedden támadásba lendülhetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők a front teljes hosszában. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok hajtanak végre terrortámadásokat az ukrán fegyveres erők objektumai, energetikai és közlekedési infrastrukturális létesítmények ellen, továbbá megszaporodnak a front menti ukrán katonai állások és ellenőrző pontok elleni támadások.
A DAN donyecki szakadár hírügynökség jelentése szerint Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság minszki tárgyalója úgy vélekedett, hogy Moszkva kivonulása a koordinációs központból jelentősen megnehezíti majd a kommunikációt a szakadárok és Kijev között, ami bonyolítja a fegyveres konfliktus békés rendezését.
A kijevi külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében kifejezte felháborodását az egyoldalú orosz lépés miatt. A tárca szerint Moszkva döntése jelentős mértékben aláássa a minszki megállapodásokat.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy képviselői tovább folytatják munkájukat a koordinációs központban, de megfigyelőiket ki kell vonniuk a szakadár ellenőrzés alatti területekről. A vezérkar cáfolta, hogy az ukrán tisztek tiszteletlenül bántak volna a központban dolgozó orosz képviselőkkel, mint ahogy azt Moszkva állította.
Pavlo Zsebrivszkij Donyeck megyei kormányzó a Facebookon arról adott hírt, hogy hétfő délután a szakadár ellenőrzés alatti Horlivka településről rakéta-sorozatvetőkkel tüzet nyitottak a Donyeck és Luhanszk közötti frontszakasznál, ukrán oldalon lévő Novoluhanszke településre. A kormányzó szavai szerint 20 épületben és egy kollégiumban keletkeztek károk, továbbá az előzetes információk alapján négy polgári személy is megsérült.
A kijevi hadműveleti központ hétfő reggeli jelentésében arról számolt be, hogy az előző napokhoz képest még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok 14-szer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona veszítette életét. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket.
A DAN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon 17-szer sértették meg Donyeck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint 14 tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.(MTI)

Scroll To Top