Ukrán válság – Oroszország de facto lefoglalja a Roshen oroszországi gyárait

Az orosz belügyi csapatok körbezárták és elfoglalták a Roshen ukrán vállalatnak a Moszkvától 450 kilométerre délre fekvő Lipeckben lévő csokoládégyárát – olvasható pénteken a Kanal 5 ukrán televízió internetes oldalán.

A Kanal 5 és a Roshen egyaránt az új ukrán vezetést támogató Petro Porosenko üzletember, volt gazdasági miniszter tulajdonában van. A Roshen édesipari konszern vásárolta meg 2012-ben a Tibi csokit is gyártó Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonát.
A portál szerint a rendvédelmi szervek munkatársai nem mutattak fel olyan dokumentumot, amely felhatalmazta volna őket a létesítménybe történő behatolásba. A vállalat nem kapott olyan értesítést vagy figyelmeztetést, amely szerint a tevékenysége törvényt sértett volna.
A kijevi külügyminisztérium, valamint a gazdasági és kereskedelemfejlesztési minisztérium szerint az oroszországi Roshen gyár elfoglalása logikus folytatása az ukrán befektető ellen tavaly kezdődött, politikai indíttatású kampánynak, amikor az orosz állami fogyasztói felügyelet (Roszszpotrebnadzor) szankciókat rendelt el a cég ellen. A két tárca által közösen kiadott nyilatkozat szerint “az orosz vezetés de facto megkezdte a Roshen oroszországi gyártóegységeinek elkobzását, ami sérti a nemzetközi jog által garantált, a magántulajdonhoz való jogot”. A két minisztérium felszólította az orosz hatóságokat, hogy ne tegyék a politika függvényévé a gazdasági kapcsolatokat.(MTI)

http://www.5.ua/ukrajina/ekonomika/item/374542-mzs-ta-minekonomiky-ukrainy-rosiia-prystupaie-do-faktychnoi-konfiskatsii-fabryk-roshen-roztashovanykh-u-rosii

Scroll To Top