Ukrán válság – Orosz politológus: zsákutcában a Kreml Ukrajna-politikája

Zsákutcába jutott a Kreml Ukrajna-politikája. A Vlagyimir Putyin vezette orosz hatalom nem hagyhatja magára Viktor Janukovics ukrán államfőt, de nem is avatkozhat be erőszakkal az ukrajnai válságba – vélekedett Dmitrij Oreskin orosz politológus az MTI-nek adott interjúban.

Szomorú, hogy a Kreml geopolitikai küzdelem tárgyaként tekint az Ukrajnára és úgy gondolja, hogy a szomszédos államnak Oroszország befolyási övezetében kell maradnia. Ha az orosz vezetés erről nem is beszél, legalábbis igyekszik ezt a felfogást leplezni, a hatalom mögött álló erőszakszervezetek és a “második vonal”, a Kreml hivatalnokai és politikusai azonban meglehetősen egyértelműen kifejezik azt a véleményét, miszerint nem adhatják át Ukrajnát a Nyugatnak – állapította meg a szakértő. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök ezért döntött úgy tavaly decemberben minden formalitást felrúgva, hogy 15 milliárd dollárt különítenek el Ukrajna számára, és csökkentik a földgáz árát. Még formálisan sem egyeztetett a parlamenttel, és a kormánnyal.
Dmitrij Oreskin úgy vélte, Oroszország “mélyen beleragadt az ukrajnai válságba. A neves orosz politológus, – aki a 2011-2012-es oroszországi parlamenti és elnökválasztás idején az ellenzéki Választók Ligája nevű szervezet szakértőjeként tevékenykedett,- úgy látja, hogy “Vlagyimir Putyin kezéből kezd kicsúszni az ukrajnai helyzet irányítása”, mivel az orosz államfő által a hatalom élére juttatott Janukovics elveszíti a támogatást saját országában.
Oreskin szerint az ukrajnai válság jelenlegi állapotában elkerülhetetlenek az erőszakos módszerek, bár aligha lehet így megoldani a krízist. Hozzátette: ha szét is kergetik Kijev belvárosában a kormányellenes tüntetést, akkor is marad a kérdés, hogy mit kezdenek a hatóságok azokkal a fiatalokkal, akik egyszerre csak irányíthatatlan erőként jelentek meg, és nem mellesleg fegyverekkel is rendelkeznek.
“Minden szimpátiám ellenére azt kell hogy mondjam, ezek a fiatalok valóban szélsőségesek” – hangsúlyozta Oreskin, aki úgy vélte, hogy a radikális fiatalok nem fogják elhagyni Kijevet, hanem egyfajta városi partizánharcra fognak berendezkedni ukrán fővárosban, és ott az Észak-Írországban hosszú évekig uralkodó állapotokhoz hasonló helyzet alakulhat ki.
Dmitrij Oreskin a Viktor Janukovics hatalmával szemben amúgy is kritikus nyugat-ukrajnai régiók helyzetére is felhívta a figyelmet, ahova szerinte “nem lehet tankokat küldeni”. Ha a hatalom mégis erőszakos beavatkozásra tesz kísérletet, akkor azokban a régiókban nem csak a szélsőségesek fognak ellenállni, mert őket a nemzeti érzelmű hivatalnoki réteg is rejtve, vagy nyíltan, de támogatni fogja.
Az orosz politológus érthetőnek tartja az ukrán politológusok félelmeit, hogy az ország széteshet. Arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy az orosz hatalom már említett “második vonalában”, a bürokraták, és politikusok úgy tartják – és ezt nem is titkolják -, hogy nem lenne baj, ha Ukrajna kettészakadna. Szerintük ebben az esetben a szomszédos ország keleti része és a Krím-félsziget Oroszországhoz, a nyugati pedig Európához csatlakozna. Megjegyezte, hogy bár úgy tűnik, hogy az ukrán lakosság maga nem akarja a szakadást, jelenleg nem az a kérdés, hogy ki, mit akar, ugyanis a folyamat irányíthatatlanná vált.
Dmitrij Oreskin nem lát kiutat ebből a helyzetből és nemcsak Ukrajna, hanem Oroszország számára sem. Szerinte Vlagyimir Putyin a tekintélyét kockáztatja, hiszen pénzt különített el annak a Janukovicsnak, akinek a kezéből kicsúszik az ellenőrzés. Nem tudni, hova tűntek el azok a pénzek, amiket eddig kapott az ukrán vezetés és hova tűnik el majd az a támogatás, amelyben Moszkva ezután részesíti Kijevet. Putyin azt sem teheti meg, hogy ne adja oda a beígért támogatást, mert az orosz erőszakszervezetek képviselői, akik az elnököt nagy számban körülveszik, “szovjet módon” gondolkodnak, és azt sulykolják Putyinba, hogy Oroszország nem hátrálhat meg, mert az aláásná az ország tekintélyét. Be sem avatkozhat, mert ahogy kiderülne, hogy orosz csapatok vagy úgynevezett önkéntesek jelennek meg a kijevi Majdanon, az csak felerősítené az Oroszországgal szembeni és Janukovics-ellenes hangulatot az ukrán fővárosban és az egész ukrán társadalomban.
Dmitrij Oreskin szerint Vlagyimir Putyin talán először életében, “kutyaszorítóba” került, és nem lehet tudni, mit fog tenni. Ha nem lép fel keményen, akkor a beosztottai, anélkül, hogy erről őt tájékoztatnák, “önkénteseket” küldhetnek esetleg a moldovai Dnyeszteren túli szakadár területről Janukovics megsegítésére. Az orosz szakértő úgy látja, ez hatalmas stratégiai hiba lenne és botrányt váltana ki, de nem zárja ki, hogy ennek a lehetőségét most aktívan vitatják a Kremlben, Putyin környezetében.(MTI)

Scroll To Top