Ukrán válság – Orosz oldalon ellenőrzik az ukrán határőrök az orosz segélyszállítmányt

Oroszországban a rosztovi területen lévő “Donyeck” határátkelőnél ellenőrzik az ukrán határőrök a Moszkva által Kelet-Ukrajnának szánt segélyszállítmányt – közölte pénteken az ukrán határőrszolgálat.

A tájékoztatás szerint az ukrán államfő utasítására vizsgálják át az orosz oldalon a csaknem 300 kamionból álló konvojt. Az ukrán határőrök és vámtisztek már megérkeztek az orosz átkelőhöz, amely Ukrajnában az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Izvarine határátkelővel van szemben. A rakomány átvizsgálását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek jelenlétében végzik. A szállítmány fogadója a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely vállalta a segély célba juttatását.
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán a kormány kijevi ülése után leszögezte, hogy Ukrajna humanitárius segélyt csak a nemzetközi jog normáinak megfelelően, és csakis a nemzetközi vöröskereszttől fogadhat el.
Egyelőre ismeretlen, milyen útvonalon halad majd az orosz szállítmány ukrán területen.
Az ukrán külügyminisztérium honlapján pénteken megjelentetett közlemény szerint Kijev és Moszkva megállapodott abban, hogy az orosz fél viseli a felelősséget a segélykonvoj biztonságáért, vagyis azért, hogy Kelet-Ukrajnában a szeparatisták által ellenőrzött területen a szakadárok ne hajtsanak végre semmiféle provokációt a szállítmány útvonalán.
Az azonban még mindig kérdéses, hogy nyitnak-e folyosót a konvojnak, lesz-e tűzszünet a térségben.
Moszkva előző nap tűzszünet életbe léptetését sürgette Kelet-Ukrajnában. Az orosz külügyminisztérium arra hivatkozva követelt fegyvernyugvást, hogy garantálni lehessen az úton lévő orosz segélykonvoj biztonságát, valamint a segély szétosztását a harcok sújtotta terület lakosságának.
A kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő Dmitro Timcsuk szakértő, az Információs Ellenállás nevű ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője pénteken Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy az ukrán “terrorellenes” erők előző nap ellenőrzésük alá vonták a Luhanszkhoz vezető autóutat. A szakértő szerint az ukrán fegyveres erők így nem hagytak lehetőséget Oroszországnak arra, hogy a jogi normákat és az előzetes megállapodásokat megsértve juttassa el segélyszállítmányát a szakadárok ellenőrizte területen keresztül a kelet-ukrajnai városba.
Timcsuk továbbra sem tartja indokoltnak, hogy Kijev teljesítse Moszkvának a tűzszünetre vonatkozó követelését.
Oroszország a csaknem 300 fehér kamionból álló konvojt kedden indított el Ukrajna felé Moszkva környékéről. Kijev több alkalommal jelezte azóta, hogy csak abban az esetben engedi be a segélyszállítmányt, ha a határnál az ukrán fél és nemzetközi szervezetek képviselői ellenőrzik a szállítmány tartalmát.
Kijev elutasította azt a korábban felvetett lehetőséget, hogy a Luhanszkkal és Donyeckkel szomszédos Harkiv megye egyik határátkelőjén lépjenek be az országba az orosz kamionok. Az ukrán vezetés tart ugyanis attól, hogy a segélyszállítmányt Oroszország provokációra használja fel, és feszültséget próbál kelteni az egyelőre nyugodt Harkiv megyében is.
Az ukrán elnöki hivatal szerdán közölte, továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát. A miniszterelnök pedig éles hangú nyilatkozatában “cinikusnak” nevezte Oroszországot, amiért az “előbb harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe, most meg segélyszállítmányt próbál a harcok sújtotta övezetbe bejuttatni.
A kormányfő hangsúlyozta, hogy Kijev maga is képes ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket. Ezt bizonyítandó csütörtökön három városból, Kijevből, Harkivból és Dnyipropetrovszkból az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint összesen 75 teherautó indult útnak a válságövezetbe mintegy 800 tonnányi segélyszállítmánnyal.(MTI)

Scroll To Top