Ukrán válság – Olli Rehn koordinálja a pénzügyi segítségnyújtást

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője Olli Rehnt, a brüsszeli testület gazdasági ügyekért felelős tagját bízta meg, hogy hangolja össze az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítségnyújtásra irányuló törekvéseket az EU, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), más pénzügyi intézmények, az uniós tagállamok és az unión kívüli országok között – derül ki az Európai Külügyi Szolgálat szerda este kiadott közleményéből.

A kommüniké szerint Ashton szerdán magas szintű találkozót hívott össze, amelyen Rehn mellett részt vett Karel De Gucht kereskedelmi biztos, Janusz Lewandowski költségvetési biztos, Krisztalina Georgieva, aki a humanitárius segítségnyújtásért felel, és Andris Piebalgs fejlesztéspolitikai biztos. A találkozón Stefan Fülét, a bővítés és szomszédságpolitika felelősét, Cecilia Malmström belügyi és Günther Oettinger energiapolitikai biztost, valamint José Manuel Barrosó bizottsági elnököt és Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét stábjaik magas rangú tagjai képviselték – derül ki a közleményből.
“A tájékoztatón Ashton világossá tette, hogy Ukrajna stabilitásának támogatása azonnali prioritást kell élvezzen, mind politikai, mind gazdasági értelemben” – tudatta a külügyi szolgálat.
A közleményben megjegyzik, hogy Ukrajna politikai társulásával és gazdasági integrációjával kapcsolatban a találkozón áttekintették, hogyan lehetne megkönnyíteni az “emberek közötti kapcsolatépítést”, ami az ukrán részről kért vízumkönnyítés valamilyen formájára utalhat, illetve arról is szó volt, hogyan lehetne kielégíteni Ukrajna energiaszükségletét.
Catherine Ashton hétfőn visszatér Kijevbe – zárul a közlemény.(MTI)

Scroll To Top