Ukrán válság – NATO: ezernél is több orosz katona van Ukrajnában

Ezer fölé tehető az Ukrajna területén bevetett orosz katonák száma – közölte újságírókkal egy név nélkül nyilatkozó magas rangú NATO-tisztviselő.

A neve elhallgatását kérő forrás arról is beszélt, hogy ez ráadásul inkább konzervatív, óvatos becslés. Oroszország a szövetség információ szerint mintegy 20 ezer katonát vont össze nyugati szomszédja határánál. A tisztviselő úgy fogalmazott, hogy Moszkva nem hajlandó elfogadni, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatisták vereséget szenvedjenek, Oroszország pedig már nem csak a háttérből irányítja az eseményeket, hanem egyre leplezetlenebbül avatkozik be Ukrajnában.
A tisztviselő egy augusztus 23-án készült műholdfeltévelt is bemutatott, amelyen orosz önjáró lövegek láthatóak ukrán területen. Elmondta azt is, hogy ezekhez alaposan képzett személyzet szükséges, a kiképzés hónapokig tart, és “nagyon valószínűtlen”, hogy ezeket szeparatisták irányítanák. Emellett a tisztviselő arról is beszélt, hogy egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy az ukrán haderő az orosz hadsereg egységeivel is összetűzésbe került, ezzel gyakorlatilag a szeparatisták ellen folytatott küzdelem mellett második front nyílt az ukrajnai konfliktusban.
A neve mellőzését kérő tisztviselő szerint ez azt jelenti, hogy az ukrán erők által elért katonai sikerekre válaszul Oroszország változtatott a stratégiáján.(MTI)

Scroll To Top