Ukrán válság – Moszkva és Berlin: a válságból az ukránoknak kell kiutat találniuk

Moszkva és Berlin egyetért abban, hogy az ukrajnai belpolitikai válságból kivezető utat maguknak az ukránoknak kell megtalálniuk – hangoztatta pénteken Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az orosz fővárosban.

A moszkvai tárgyalásaikról tartott tájékoztatón az orosz diplomácia vezetője azt mondta, egyetért abban német kollégájával, hogy Ukrajnára nem szabad befolyási övezetként tekinteni. Lavrov kifejtette, hogy Moszkva ugyan nem ellenzi a külső közvetítést az ukrán válság megoldásában, de csak akkor, ha ezt a kijevi vezetés kéri.
Frank-Walter Steinmeier úgy vélte, hogy most minden az Ukrajnában egymással szembenálló felektől függ, de a legfontosabb, az ukrán alkotmány módosítása még várat magára. „Meg kell adnunk a lehetőséget az ukránoknak, hogy maguk válasszák meg a politikai jövőjük felé vezető utat” – mondta.
Moszkvai látogatásáról Steinmeier előzőleg a Kommerszant című tekintélyes orosz napilapnak is nyilatkozott, kifejtve hogy az ukránoknak szabad választásokon kell meghatározniuk országuk jövőjét, s függetlenül attól milyen utat választanak, az nem épülhet erőszakra és szélsőséges eszmékre. „Most egy olyan politikai rendezés elérése a fontos, amelyet a hatalom és az ellenzék is támogat, de elsősorban az állampolgárok. És ugyanilyen fontos mielőbb hozzálátni a gazdasági problémák megoldásához” – mondta.
A német külügyminiszter a lapnak úgy fogalmazott, hogy senkinek nem áll érdekében az ukrajnai feszültségek növelése. Hozzátette: „Közös feladatunk, hogy ösztönözzük a párbeszédet a hatalom és az ellenzék között. Ehhez Oroszország is hozzájárulhat.”
Steinmeier csütörtökön érkezett az orosz fővárosba, ahol Szergej Lavrovval a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a legégetőbb külpolitikai kérdésekről, így a szíriai válság rendezéséről is tárgyalt.
A német külügyminiszter az orosz vendéglátójával közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Németország parlamenti jóváhagyást követően részt vehet a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében. Frank-Walter Steinmeier közölte, hogy országa a szíriai tömegpusztító fegyverek kiszállításában működik majd közre, konkrétan a veszélyes vegyi anyagok behajózásában.
A szíriai politikai erők genfi tárgyalásaival kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy nem szabad mesterségesen korlátozni azok időtartamát. Moszkva azt is ellenzi – mondta -, hogy a tárgyalás résztvevői csupán az átmeneti kormányzat létrehozásának kérdésére összpontosítsanak ahelyett, hogy a 2012 június 30-án elfogadott genfi nyilatkozat teljes körű végrehajtásáról tárgyalnának.
Szergej Lavrov a szíriai ellenzéki erők nyugati és arab támogatóit azzal vádolta, hogy csak arra használják Bassár el-Aszad ellenfeleit, hogy leváltsák a damaszkuszi hatalmat. Szerinte a szíriai ellenzék mögött álló nyugati országok „ki akarják siklatni” a genfi béketárgyalásokat, és meg akarják akadályozni a szíriai politikai rendezést.(MTI)

 
 

Scroll To Top