Ukrán válság – Moszkva egyszerűsíti az orosz állampolgárság megszerzését - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Moszkva egyszerűsíti az orosz állampolgárság megszerzését

Az orosz kormány jóváhagyta pénteken azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint egyszerűsített eljárásban kapnának orosz állampolgárságot a külföldi befektetők, vállalkozók és jól képzett szakemberek. Az orosz parlament alsóházába benyújtott másik törvénymódosítási javaslat pedig kimondottan az ukrajnai oroszok számára egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését.

Az orosz kormány már a múlt csütörtökön megvitatta a tervezetet, amely – ha a parlament elfogadja a módosítást, – “az orosz gazdaság számára fontos” külföldi állampolgárok és hontalanok számára teremt majd lehetőséget, hogy a gyorsított eljárásban szerezzék meg az orosz állampolgárságot. Ennek legalább három éves oroszországi tartózkodás a feltétele.
A törvénymódosítás szükségességét a kormányban nem hozták összefüggésbe az ukrajnai eseményekkel és az ottani orosz ajkú lakosság helyzetével. A héten azonban a liberális-demokraták már benyújtották a dumában azt a javaslatot, hogy a törvényhozás alsóháza egyszerűsítse az orosz állampolgárság megszerzését az ukrán állampolgároknak.
Ugyanezt akarja az ellenzéki Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselőcsoportja is, amely szintén benyújtotta törvénymódosító javaslatát a parlamentnek. Eszerint nem több mint két hónap alatt meg kellene adni azoknak az ukránoknak is az orosz állampolgárságot, akik nem élnek Oroszország területén és nincs “törvényes megélhetési forrásuk”. Az ellenzéki párt szerint az orosz állampolgárság fejében az érintetteknek nem kellene lemondaniuk az ukrán állampolgárságról.
Az Igazságos Oroszország párt azt is kezdeményezte a dumában, hogy a parlament módosítsa azt a 2001-es törvényt, amely az újabb területek Oroszországi Föderációhoz csatolását szabályozza. Az ellenzéki párt egyebek között azt szeretné, ha a törvény kimondaná, hogy egy adott, külföldön lévő terület annak az országnak az egyetértése nélkül is csatlakozhasson Oroszországhoz, amelytől el akar szakadni. Azt is rögzítenék az orosz törvényben, hogy az elszakadni vágyó terület Oroszországhoz csatolása akkor is megtörténhessen, ha nincs erről nemzetközi egyezmény az ebben érintett állam és Oroszország között.
Az elmúlt két napban az orosz duma több ismert kormánypárti képviselője, közöttük Valentyina Tyereskova, a világ első űrhajósnője is megfordult a Krím félszigeten, hogy támogatásáról biztosítsa a helyi orosz közösséget. Rajtuk kívül Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország parlamenti frakcióvezetője is az új kijevi hatalom félelmei szerint Ukrajnától elszakadni vágyó Krími Autonóm Köztársaságban járt. Mironov Szevasztopolban, a fekete-tengeri orosz flotta támaszpontjának helyet adó krími városban szerdán egyszerűsített állampolgárság megadása mellett pénzügyi támogatást is ígért a krími oroszbarát közösségnek.(MTI)

Scroll To Top