Ukrán válság – Moody’s: a balti köztársaságokat kevéssé érinti a válság

Várhatóan csak mérsékelt hatást gyakorol a balti köztársaságokra az ukrajnai válság – jósolta hétfői előrejelzésében a Moody’s Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának Londonban ismertetett tanulmánya szerint jóllehet Oroszország az észt, a lett és a litván gazdaság fontos exportpiacává vált a globális pénzügyi válság elhatalmasodása után, az orosz gazdaság mostani gyengülésének átszűrődő hatását azonban korlátozza az Európai Unióban ismét megindult fellendülés, amely alternatív piaci lehetőséget jelent a baltiaknak.
Emellett mindhárom balti gazdaság növekedésében egyre nagyobb a szerepe a hazai fogyasztásnak, ráadásul ezeknek az országoknak az oroszországi exportjában jelentős a re-exporthányad, aminek értelemszerűen kisebb a multiplikátorhatása a balti gazdaságokra, mint a magas helyi hozzáadottérték-tartalmú exporté.
A Moody’s mindent egybevetve azzal számol, hogy a balti köztársaságok gazdasági növekedése meghaladja az Európai Unió többi tagállamának átlagát, és ez az “egészséges” növekedési kilátás – az államháztartási konszolidációval együtt – folyamatosan javítani fogja szuverén pénzügyi mérleghelyzetüket.
A Moody’s egy másik, minap ismertetett londoni elemzésében igen borúlátó előrejelzést adott az orosz gazdaság várható teljesítményére, de abban a tanulmányában is arra a következtetésre jutott, hogy ez nem fogja súlyosan érinteni az EU-gazdaságokat.
A hitelminősítő alapeseti forgatókönyve szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 1 százalékkal csökken, és jövőre is csak 2 százalékkal bővül.
A Moody’s azonban két negatív forgatókönyvet is kidolgozott; ezek az alapeseti előrejelzésnél súlyosabb következményekkel számolnak, de a cég szakértői szerint még e forgatókönyvek megvalósulása sem járna nagyon kedvezőtlen hatásokkal az EU-gazdaságokra.
Az első negatív forgatókönyv alapján az orosz GDP-érték az idén 4, 2015-ben további 1 százalékkal csökkenne. Az 5 százalékos halmozott visszaesés mértéke elérné a 2009-es pénzügyi válság idején mért teljesítményzuhanás kétharmadát.
E forgatókönyv alapján a Moody’s számításai szerint 20 százalékkal zuhanna az Európai Unió gazdaságaiba Oroszországból áramló működőtőke-befektetések értéke, ugyanannyival, mint a 2009-es recesszió idején.
A cég becslése szerint azonban még e kedvezőtlen forgatókönyv megvalósulása is csak igen csekély hatással lenne az EU gazdasági teljesítményére: az uniós GDP-növekedés az idén 0,1, 2015-ben 0,2 százalékponttal lenne alacsonyabb az alapeseti forgatókönyvben foglalt várakozásnál.
A cég kiemelte, hogy az orosz működőtőke-beáramlás éves értéke az Európai Unió összesített hazai össztermékének mindössze 0,04 százaléka.
A Moody’s második, súlyosabb következményekkel számoló negatív forgatókönyve az előzőt azzal egészítette ki, hogy 12 hónapra leáll az EU-ba irányuló, Ukrajnán keresztül szállított orosz földgázexport, és Európának alternatív, drágább beszerzési források után kell néznie.
E forgatókönyv esetén az EU átlagos GDP-növekedési üteme az idén 0,3 százalékponttal, 2015-ben 0,7 százalékponttal lenne lassabb az alapesetben vártnál. Ez azt jelentené, hogy jövőre az uniós gazdaság átlagos növekedése a Moody’s jelenlegi előrejelzésében szereplő 1,8 százalék helyett 1,1 százalék lenne – állt a tanulmányban.
A hitelminősítő szerint ugyanakkor ez sem lenne elégséges az EU gazdasági kilábalási folyamatának kisiklatásához; az uniós növekedés e forgatókönyv alapján is folytatódna és gyorsulna, csak lassabb ütemben.(MTI)

Scroll To Top