Ukrán válság – Mizsei Kálmán: az ukrán kormánykoalíció összeomlása nem nagyon befolyásolja az EU tanácsadó missziót

Az ukrán kormánykoalíció összeomlása nem nagyon befolyásolja a most induló, tanácsadói jellegű ukrajnai EU-misszió létrehozását – mondta az MTI-nek, Mizsei Kálmán, akit csütörtökön nevezett ki Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a misszió vezetőjévé.

Az új uniós küldetésnek az a célja, hogy felkészült szakemberek tanácsokkal segítsék a nem katonai jellegű ukrán belbiztonsági szervek – így a rendőrség, illetve a nemzeti gárda – reformját.
Az ukrajnai válság kialakulásában az is szerepet játszott, hogy a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó biztonsági erők nem álltak feladatuk magaslatán, és e tekintetben az ukrán vezetésen belül egyetértés van – támasztotta alá Mizsei Kálmán azt a kijelentését, hogy a koalíció szétesése, a miniszterelnök lemondása, illetve az ősszel valószínűsíthető parlamenti választások megrendezése nem változtat az uniós misszió, az európai tanácsadás és segítségnyújtás iránti ukrán igényen. Annál is kevésbé, mivel ez a terület nem a miniszterelnök, hanem az államfő illetékességébe tartozik – tette hozzá.
A missziót kedden hozták létre hivatalosan az EU-országok külügyminisztereinek ülésén Kijev kérésére azzal a céllal, hogy tanácsokkal lássa el az ukrán hatóságokat, miként lehet az úgynevezett civil biztonsági szektor tevékenységében érvényesíteni a jogállamiság elveinek tiszteletben tartását és a demokratikus felelősségi rendszert, ugyanakkor biztosítani a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. A misszió tagjai nem viselnek fegyvert, és nincs közvetlen intézkedési jogkörük.
Az MTI azon kérdésére, hogy az ukrán biztonsági szervek jelenlegi állapota mennyire teszi lehetővé olyan horderejű ügyek tárgyilagos kivizsgálását, mint például a malajziai légitársaság gépének a lezuhanása, az uniós misszió frissen kinevezett vezetője azt mondta, erre felelősséggel most, a munka megkezdése előtt még nem tud válaszolni, ahhoz előbb nagyon alaposan meg kell ismerkednie e szervek működésével.
Mizsei Kálmán felhívta a figyelmet arra, hogy a missziót először is “fel kell építeni”, meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket a tervek szerint 57 fős szakembergárda számára. Mint mondta, reméli, hogy minél több uniós tagország ad majd munkatársat ebbe a misszióba. A munkát – közölte – mindenképpen Kijevben kell megkezdeni, hiszen először a központi irányító szervek reformját kell végrehajtani, de mivel Ukrajna nagy kiterjedésű ország, idővel felmerülhet, hogy a végrehajtás mikéntjét különböző helyszíneken is figyelemmel kísérjék.(MTI)

Scroll To Top