Ukrán válság – Merkel: az Oroszország elleni szankciók feloldásáról csak a minszki megállapodás végrehajtása után lehet beszélni

Csak a kijevi kormány és az oroszbarát szakadárok tavaly szeptemberi minszki megállapodásának maradéktalan végrehajtása után lehet szó az Oroszország elleni uniós szankciók esetleges feloldásáról – jelentette ki csütörtökön Berlinben Angela Merkel az ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Arszenyij Jacenyukkal közösen tartott sajtótájékoztatóján a német kancellár elmondta, hogy a szankciók visszavonásáról akkor lehet szó, ha megszűnik azok kiváltó oka.
A Krím félsziget bekebelezése miatt végrehajtott büntetőintézkedések visszavonására jelenleg “kevés a remény”, a kelet-ukrajnai válság miatt bevezetett újabb szankciók feloldásának előfeltétele pedig a minszki megállapodás betartása – tette hozzá Angela Merkel.
Ez a megállapodás lehet a kiinduló tárgyalási alap a kazahsztáni fővárosba, Asztanába tervezett német-ukrán-orosz-francia csúcson – emelte ki a kancellár, hozzátéve, hogy napokon belül eldől, meg lehet-e tartani a találkozót, amelyre Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén.
Angela Merkel hatalmas sikernek nevezte az idei ukrán költségvetés elfogadását, és hangsúlyozta, hogy Arszenyij Jacenyuk igen ambiciózus reformterveket ismertetett megbeszélésükön.
Az ukrán kormányfő a tájékoztatón kiemelte, hogy hazájában “hadüzenet nélküli hadiállapot” van, de a kormány ebben a helyzetben is teljes erővel dolgozik a gazdaság talpra állításán. Ehhez egy további “pénzügyi csomagra” van szükség, amelyet azonban Ukrajna “nem ajándékba kér”, és nemcsak azt vállalja, hogy a hitelt rendben törleszti, hanem azt is, hogy átlátható módon használja majd fel.
Arszenyij Jacenyuk az eddigi eredményekről szólva hangsúlyozta, hogy az energiaszektorban sikeresen küzdenek a korrupció ellen, és szívesen látnának német befektetőket a földgázszállító hálózat modernizációjában. A külföldi befektetők 49 százalékos tulajdonrészt szerezhetnek az orosz gázt az EU felé továbbító hálózatot üzemeltető vállalatban – mondta. Úgy véli, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték tervének elvetése révén Ukrajna felértékelődött.
Kiemelte, hogy Kijev után Moszkvának is eleget kell tennie a minszki megállapodásban foglaltaknak, fel kell hagynia a szakadárok támogatásával, és vissza kell rendelnie a válsággócba küldött “banditákat”.
A tavaly november végén újraválasztott ukrán miniszterelnök szerdán érkezett Berlinbe bemutatkozó látogatásra. Találkozott Joachim Gauck német államfővel, és arról biztosította, hogy Ukrajna végrehajtja a minszki megállapodást. Interjút adott az országos közszolgálati televízióknak, és hangsúlyozta, hogy az ukránok az uniós integráció mellett kötelezték el magukat.
Ezért nagy árat kell fizetniük, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzi a közeledést az EU-hoz, és Ukrajna feldarabolására törekszik – mondta Arszenyij Jacenyuk. “Azt várjuk nyugati partnereinktől, köztük Németországtól, hogy segítsenek átvészelni ezeket a nehéz időket” – hangoztatta az ukrán kormányfő.
Jacenyuk csütörtökön a kancellárral folytatott megbeszélés előtt előadást tartott a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP). Hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak továbbra is egységesen kell fellépnie Oroszországgal szemben. A válságot csak akkor lehet megoldani, ha az EU, az Egyesült Államok és Ukrajna “közösen cselekszik és egységes marad” – mondta.(MTI)

Scroll To Top