Ukrán válság – Május után eltörlik a Moszkva elleni szankciókat

A májusi európai parlamenti (EP-) választások után visszavonják majd azokat a bünetőintézkedéseket, amelyeket a krími válság miatt léptetett életbe Európa orosz tisztségviselők ellen – vélekedett Kovács Béla, magyar EP-képviselő szerdán Moszkvában az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

A Jobbik EP-képviselője az EU-Oroszország parlamentközi energetikai munkacsoport társelnökeként tartózkodik az orosz fővárosban, hogy előkészítse a testület következő ülését.
Kovács Béla szerint az EP májusban megválasztott új vezetése nem fog újabb szankciós listákat készíteni, inkább feloldja majd a jelenlegieket. A jobbikos politikus helytelenítette az Oroszországgal szembeni lépéseket, mert a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása szerinte “a krími lakosság önrendelkezési jogát valósította meg.” Úgy vélte, hogy a március 16-i krími népszavazás “teljes mértékben törvényesen zajlott”. A magyar politikus megfigyelőként részt vett a referendumon, amelyen a hivatalos közlés szerint a résztvevők közel száz százaléka a félsziget és Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozásáról döntött.
Kovács Béla sajnálkozott amiatt, hogy az EU-Oroszország parlamentközi bizottság felfüggesztette tevékenységét, de közölte, az EU-orosz energetikai munkabizottság folytatja munkáját. Arról is beszélt: “Nagyon érdekeltek vagyunk abban, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolatai sikeresek legyenek, nem csak az energetikai szférában, hanem minden más területen.”
Az Európai Unió – az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösség többségével egyetemben – nem ismerte el a március 16-i krími népszavazást. Moszkva azonban gyorsan lépett: múlt kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő és a krími vezetés képviselői ünnepélyesen aláírták a megállapodást a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett Krími Köztársaság és Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozásáról, amelyet az orosz parlament két háza még azon a héten jóváhagyott.
Az EU válaszul két lépésben összesen 33 orosz állami-és kormányzati tisztviselő, parlamenti politikus és hatalomhoz közeli személy ellen hozott szankciókat. Az érintettek nem utazhatnak be az EU tagállamaiba, s a hatóságok befagyasztják ottani bankszámláikat.(MTI)

Scroll To Top