Ukrán válság – Magyarország Szlovákia irányából is feltölthetné gáztározóit a Naftohaz szerint

Magyarország a Szlovákia felé létesített úgynevezett interkonnektoron, kapcsolódási ponton keresztül is feltölthetné gáztározóit – mondta egy brüsszeli konferencián kedd délután Andrij Koboljev, az ukrán állami energiavállalat, a Naftohaz vezetője.

Koboljev úgy fogalmazott, hogy nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszerüzemeltetőtől, s annak valódi okát sem ismerik, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak.
“Lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés. Nem tudom” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.
Andrij Koboljev elmondása szerint a szlovákok teljes mértékben készen állnak, hogy megkezdjék a gázszállítást Magyarországra, a magyar oldalon viszont még teszteket végeznek. Ezek a Naftohaz szerint szeptember eleje óta zajlanak, miközben az Ukrajnát Szlovákiával összekötő interkonnektor beüzemelése és kereskedelmi forgalomba helyezése között mindössze két hét telt el, és a vezeték addig is teljes terheléssel működött.
“Ha a magyar kormány annyira aggódik, hogy több gázra van szüksége a földalatti tározókban, akkor az interkonnektor erre nagyon jó megoldás lehet” – hangoztatta a Naftohaz vezetője. Ha valóban a gáztározók feltöltése a cél, miért nem üzemelték be a szlovákiai interkonnektort? – tette fel a kérdést Andrij Koboljev.
Hozzátette, tudomásuk szerint – miután Szlovákiától is vásárolnak gázt – a Szlovákián keresztül érkező gáz ára sokkal kedvezőbb is annál, mint amennyit Magyarország jelenleg a Gazpromnak fizet.
Andrij Koboljev tudatta azt is, ígéretet kaptak arra, hogy Magyarország hamarosan újraindítja a gázszállításokat.(MTI)

Scroll To Top