Ukrán válság – Luhanszki kormányzó: belügyi egységek tagjai dezertáltak a harctérről

Két ukrán belügyi alakulat elmenekült a harcok sújtotta övezetből Kelet-Ukrajnában – közölte pénteken Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó.

A tekintélyes ukrán politikus – aki egyébként nyugalmazott rendőrparancsnok és korábban Kárpátalja megyei adminisztrációjának a vezetője is volt – kijelentette, hogy a Poltava és Szumi megye összevont belügyi alakulata, valamint a Kijev-2 önkéntes zászlóalj arra hivatkozva hagyta magukra társait a Debalceve melletti Csornuhine településnél, hogy ők úgymond a belügyminisztérium, nem pedig a védelmi tárca alá tartoznak.
Debalcevénél és környékén a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére a szakadárok hevesen támadják az ukrán erők állásait. A hadsereg és az önkéntes alakulatok még a tűzszüneti megállapodás előtt foglalták vissza ezt a területet a szeparatistáktól, beékelődve a lázadók kezén lévő területek közé.
Moszkal szavai szerint Debalceve térségében három irányból körbezárták a szakadár fegyveresek a kormányerőket.
A dezertőrök ügye miatt a kormányzó Vitalij Jarema főügyészhez fordult, hogy vonja felelősségre őket. Közben Valerij Heletej védelmi minisztert és Arszen Avakov belügyminisztert pedig arra kérte, hogy tüntessék ki a Kijivszka Rusz nevű önkéntes zászlóalj tagjait, akik viszont kitartanak, és életüket kockára téve védik a falu vasútállomását, valamint a környező kistelepüléseket.
Anatolij Matyiosz legfőbb katonai ügyész, helyettes főügyész szerdai kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy elsősorban a Nyugat-Ukrajnából érkezett Prikarpattya zászlóalj 326 tagja felelős a több mint száz ukrán katona halálát okozó ilovajszki tragédiáért, mert önkényesen elhagyta szolgálati helyét, üresen hagyva azt a szárnyat, amelyet tartaniuk kellett volna.
Szakértők mát többször felhívták a figyelmet arra, hogy most Debalcevénél kezd hasonló helyzet kialakulni, mint augusztusban Ilovajszknál, ahol ostromgyűrűbe zárták a szeparatisták – Kijev szerint jelentős orosz reguláris katonai segítséggel – az ukrán hadsereg és a belügyi önkéntes erők tagjait.
(MTI)

Scroll To Top