Ukrán válság – Londoni elemzők súlyos recessziót várnak Ukrajnában

Súlyos recesszió lesz az idén és jövőre is Ukrajnában az ország keleti ipari bázisát is érintő, elhúzódó fegyveres konfliktus és az orosz szankciók miatt – jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja közölte, hogy felülvizsgált prognózisa 2014 egészére 7,8 százalékos, 2015-re 5,2 százalékos visszaesést valószínűsít az ukrán gazdaságban az eddig várt 5,7 százalékos, illetve 1,1 százalékos GDP-mínusz helyett.
A JP Morgan londoni elemzőinek új előrejelzése szerint az idei egész éves átlagon belül a harmadik negyedévben 8,3 százalékkal, a negyedik negyedévben 15,4 százalékkal zuhan éves összevetésben az ukrán hazai össztermék. A cég szerint a konfliktus mellett ebben közrejátszanak a belépő erőteljes és negatív bázishatások is, tekintettel az ukrán mezőgazdasági termelés jelentős tavalyi emelkedésére.
A ház szakértői szerint új előrejelzésük figyelembe veszi az ukrán gazdaság meredeken lefelé tartó idei eddig teljesítményét is. A JP Morgan londoni elemzői felidézik, hogy az ukrán GDP-érték éves összehasonlításban 1,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben és 4,7 százalékkal a másodikban.
Jóllehet az ukrán hadsereg elért valamelyes sikert az orosz szeparatista erőkkel vívott harcokban, eközben azonban súlyos károkat szenvedett a térség infrastruktúrája. Mindemellett a keleti országrész lakosságának jelentős része elmenekült a régióból.
A harcok sújtotta donyecki és luhanszki ipari térség 2012-ben az ukrán GDP 12 százalékát, tavaly pedig a teljes ukrán export 25 százalékát adta – hangsúlyozzák a JP Morgan elemzői.
Ráadásul Oroszország is egyre szélesebb körű importtilalmak bevezetésével fokozza az Ukrajnára gyakorolt nyomást. A cég elemzői kiemelik, hogy tavaly az orosz piac vette fel a teljes ukrán export 25 százalékát, és az Oroszországba irányuló ukrán kivitel értéke az idei első öt hónapban hozzávetőleg 24 százalékkal zuhant éves összevetésben.
A JP Morgan szakértői szerint valószínűtlen, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai a következő néhány évben normalizálódnának.
Ukrajnában más londoni házak is súlyos recessziót várnak az idén.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének új, szintén jelentősen felülvizsgált előrejelzése szerint a ház számítási modellje arra mutat, hogy az ukrán hazai össztermék az idén várhatóan 8 százalék körüli mértékben csökken. Egy ennél borúlátóbb forgatókönyv esetén – amely az export nagyobb mértékű csökkenésével és a szekvenciális fellendülés kezdetének halasztódásával számol – az ukrán GDP-érték 10 százalékkal is zuhanhat az idén a GS számításai alapján.
A cég szerint ez abban az esetben lehetséges, ha az orosz-ukrán konfliktus elhúzódik – erre a Goldman Sachs londoni elemzői jelentős kockázatot látnak -, és az ukrán termelőkapacitást komoly és tartós károk érik.(MTI)

Scroll To Top