Ukrán válság – Londoni elemzők: nem Oroszország nyerné a Nyugattal vívott pénzügyi háborút - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Londoni elemzők: nem Oroszország nyerné a Nyugattal vívott pénzügyi háborút

Londoni pénzügyi elemzők szerint minden bizonnyal Oroszország húzná a rövidebbet, ha az ukrajnai válság miatt “adok-kapok jellegű” pénzügyi viaskodásba keveredne a Nyugattal.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai felidézik, hogy egyes orosz illetékesek nyugati pénzügyi szankciók esetére nem zárták ki az orosz kézben lévő külföldi befektetési eszközök piacra zúdításának lehetőségét.
A ház szerint azonban a számok ismeretében ez csak üres fenyegetőzés. A cég elemzői kimutatták, hogy az azonosítható külföldi portfoliókban lévő csaknem 5800 milliárd dollár névértékű amerikai kincstárpapírokból 2013 végén mindössze 139 milliárd dollárnyi volt orosz befektetők kezén.
A Capital Economics elemzői szerint ráadásul az ukrán válság további eszkalálódása esetén bizonyosan bőséges kereslet lenne a befektetői menedéknek tekintett amerikai államadósság-papírokra, ha az orosz alapok ezeknek az eszközöknek az eladásába kezdenének.
Az orosz kormányilletékesek fenyegetőzései azért sem különösebben hitelesek, mert az ukrajnai válság további éleződése valójában az Oroszországból nyugatra tartó tőkemenekítést gyorsíthatja, és ennek egyik haszonélvezője például a londoni ingatlanpiac lenne. Oroszországnak viszont most még nagyobb szüksége van a tőkebeáramlásra, mint eddig bármikor – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.
A ház szerint a globális bankrendszer sem rendülne meg, ha Oroszország nem tenne eleget a külföldi bankokkal szembeni kötelezettségeinek. A globális pénzügyi szektor teljes oroszországi kitettsége hozzávetőleg 185 milliárd dollár, ami alig több mint a 0,6 százaléka a 28 ezer milliárd dollárt meghaladó teljes globális külső banki eszközállománynak – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.
Más nagy londoni házak ugyanakkor nem számolnak elfajuló gazdasági szankcióháborúval Oroszország és a Nyugat között.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi prognózisukban közölték: alapeseti előrejelzésükben nem szerepelnek súlyos kereskedelmi szankciók Oroszország ellen, és nem számítanak arra sem, hogy az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgáz- és nyersolajexportot érintené a jelenlegi válság.
Az ukrajnai fejleményeknek várhatóan csak mérsékelt átgyűrűző gazdasági hatásuk lesz Közép-Európában, mivel a térség közvetlen kereskedelmi kapcsolatai Ukrajnával viszonylag csekélyek. Magyarország teljes exportjának például alig 2 százalékát veszi fel az ukrán piac – hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.
A ház szerint ugyanakkor a pénzügyi szektorokat tekintve Közép-Európában Magyarország van a leginkább kitéve az ukrán fejleményeknek, az OTP ukrajnai hitelkinnlevőségei miatt. A cég hangsúlyozta, hogy Ukrajnában már most 36 százalék a nem teljesítő kinnlevőségek aránya, és ez valószínűleg tovább emelkedik a hrivnya gyengülése miatt.(MTI)

Scroll To Top