Ukrán válság – Leállnak a banki szolgáltatások a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területen

Egy hónapon belül Kijev leállít minden vállalati és lakossági banki szolgáltatást, számla- és bankkártya-kezelést az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai övezetben – ezt tartalmazza Petro Porosenko ukrán elnök rendelete, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett hétfőn.

    A múlt hét végén életbe lépett rendeletben az államfő javasolja a nemzeti banknak, hogy egy hónap belül hozzon intézkedéseket, amely alapján a pénzintézetek leállítják a vállalati és lakossági számlaügyintézéseket Donyeck és Luhanszk megyék azon területein, amelyek kívül kerültek a kijevi központi vezetés irányítása alól. Ez alapján a szeparatista megszállás alatti településeken élők nem fognak tudni pénzt kivenni a bankautomatákból és a bankfiókok pénztáraiból sem.
    A múlt héten a kormány hivatalosan meghatározta, mely települések nincsenek jelenleg az ukrán állami szervek ellenőrzése alatt. A kabinet ezek közé sorolta Donyecket, Horlivkát, Jenakijevét, Makijivkát, Harcizkot, Luhanszkot, Alcsevszket, Antracitot, Kracsnij Lucst, Rovenykit, Szverdlovszkot, Sztahanovot és Pervomajszkot.
    A kormány határozata értelmében a belügyminisztériumnak és az ukrán biztonsági szolgálatnak (SZBU) havonta javaslatot kell tenniük a lista felülvizsgálatára, illetve módosítására.
    Porosenko szombaton elrendelte minden államilag finanszírozott intézmény kivonását a szakadárok ellenőrzése alatt álló területről. Utasította a kormányt, hogy egy héten belül tegye meg a lépéseket “a terrorellenes műveletek különböző területein lévő (ukrán) állami vállalatok, intézmények és szervezetek tevékenységének beszüntetésére”. A döntés az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra is vonatkozik.
    Ezt megelőzően a Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök november 5-én jelentette be, hogy a kormány átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását. Ez egyben azt is jelenti, hogy leállítják a nyugdíjak kifizetését is. A megszállt területen élők december 1-jéig kaptak haladékot arra, hogy bejelentkezzenek olyan lakcímre, amely az ukrán állai szervek irányítása alatti területen található, hogy oda folyósíthassák számukra a nyugellátást. Az, aki ezt nem teszi meg, csak azután kapja meg visszamenőleg elmaradt nyugdíját, miután a kormányerők visszaállították az ellenőrzést a településükön.
    Jacenyuk tájékoztatása szerint az állami büdzséből több mint 50 milliárd hrivnya (egy hrivnya körülbelül 16 forint) éves támogatásban részesül Donyeck és Luhanszk megye költségvetése, valamint a szociális alapok. Ezen belül a szakadárok által megszállt Donyeck megyei terület mintegy 19,6 milliárd hrivnya, a Luhanszk megyei pedig 14,6 milliárd hrivnya támogatásból részesült eddig a központi költségvetésből.
(Mti)

Scroll To Top