Ukrán válság – Külügyi államtitkár: Magyarország kiáll az Oroszország elleni szankciók mellett

Magyarország a többi visegrádi országgal és az Európai Unióval együtt kitart az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben hozott szankciók mellett – hangsúlyozta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kijevben.

A tisztségviselő azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a V4-ek külügyi vezetői az ukrán fővárosban Petro Porosenko elnökkel folytattak megbeszélést, amelyen jelen volt Pavlo Klimkin külügyminiszter is, valamint külön találkoztak ukrán parlamenti frakcióvezetőkkel.
Elmondta: magyar részről ígéretet tett arra, hogy várhatóan januárban újraindul az ősszel leállított reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítás Magyarország felől Ukrajnába. “A Naftohaz (ukrán állami gázvállalat) és a magyar gázszállításért felelős cég már a szerződés véglegesítésén dolgozik” – tette hozzá az államtitkár.
Szabó László megerősítette, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani Ukrajnának az uniós társulási megállapodásban foglaltak teljesítésében, elsősorban gazdaságpolitikai, azon belül a kis- és középvállalatok fejlesztésével kapcsolatos ismeretek átadásával. Budapest emellett szakértőket is biztosít majd Ukrajnának a közigazgatás uniós jogharmonizációjának elősegítésére. Elmondta, hogy további száz ukrán diákot fogad Magyarország állami ösztöndíjas képzésre a jelenleg nálunk ösztöndíjjal tanuló 1080 ukrán diák mellé.
A visegrádi országok külügyi vezetői egyöntetűen hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részt vevő felek mindegyike tartsa magát a megbékélést célzó minszki megállapodásokban foglaltakhoz.
Porosenko a maga részéről tájékoztatta a visegrádi országok képviselőit arról, hogy Kijev továbbra is biztosítja az áram- ás gázellátást a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek. Rámutatott arra, hogy az ukrán államnak emiatt keletkező veszteségei miatt is rendkívül fontos az Európai Unió pénzügyi segítsége.
Szabó László tájékoztatása szerint a frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélésen a visegrádi országok külügyi vezetői azt tapasztalták, hogy az ukrán parlamenti többség is elkötelezett az európai integrációt célzó reformok véghezvitele mellett.(MTI)

Scroll To Top