Ukrán válság – Különleges biztonsági partneri státust kért Washingtontól az ukrán elnök

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön Washingtonban sürgette, hogy az Egyesült Államok biztosítson Ukrajna számára különleges biztonsági partneri státust, valamint jelentősen megnövelt katonai támogatást – beleértve a fegyverszállítást -, és hogy léptessen életbe további szankciókat Oroszország ellen.

“Erőteljesen arra bátorítom az Egyesült Államokat, hogy adjon Ukrajnának különleges biztonsági és védelmi státust, ami a legmagasabb szintű együttműködést jelenti a nem NATO-tag szövetségeseivel” – mondta Porosenko.
Az ukrán elnök az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén angolul szólalt fel. Beszédének vezérgondolata az volt, hogy az Egyesült Államoknak támogatnia kell Ukrajnát a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcában.
Szavai szerint a hazájának keleti részében az oroszbarát szakadárok ellen harcoló ukrán hadseregnek világszerte nagyobb politikai támogatásra, valamint több katonai felszerelésre lenne szüksége, köztük halált okozó eszközökre is.
“A takarók és az éjjel látó készülékek is fontosak, de takarókkal nem lehet megnyerni a háborút” – hangsúlyozta.
Petro Porosenko újabb szankciókat sürgetett Oroszország ellen.
“Arra is kértem az Egyesült Államokat, hogy legyen erélyes és szerezzen érvényt elveinek az agresszor elleni további szankciókban” – mondta.
Sürgette, hogy Amerika hozzon létre egy különleges alapot az ukrajnai beruházások és a demokratikus intézményrendszer kiépítésének támogatására. Ígéretet tett rá, hogy a támogatást fogadó intézmények mentesek lesznek a korrupciótól.
Porosenko, akit a nap folyamán a Fehér Házban fogad majd Barack Obama amerikai elnök is, kijelentette, hogy a kongresszusba szóló megtisztelő meghívás nem személyesen neki, hanem az ukrán népnek szólt, amely a demokráciáért folytatott globális küzdelem élvonalában harcol. Az amerikai honatyák által többször tapssal és ovációval megszakított beszédében az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a demokráciáknak agresszió esetén támogatniuk kell egymást, mert egyenként legyőzik őket.
Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem fogadja el a Krím orosz elcsatolását, amit “a modern történelem legcinikusabb árulásának minősített”. Szavai szerint Ukrajnának – amely az Egyesült Államokhoz hasonlóan a szabadságot, a demokráciát és a jogállamiságot választotta – ugyanúgy jogában áll megvédeni területét, mint Izraelnek. Ugyanakkor szólt a vérontás megállításának szükségességéről és arról, békét ajánl mind Moszkvának, mind a Moszkva által támogatott szeparatistáknak.
A Fehér Ház csütörtöki közleménye szerint egyébként az Egyesült Államok további 53 millió dolláros támogatást fog nyújtani Ukrajnának. A 7 millió dolláros humanitárius segélyen felül Washington 46 millió dollár értékű katonai segélyt biztosít az ukrán hadseregnek és határőrségnek. Ez tartalmaz majd az ellenséges tüzérségi és aknatüzet észlelő készülékeket, de fegyvereket továbbra sem. Az ukrán fegyveres erők korábban 70 millió dollár értékű amerikai támogatást kaptak, emberi élet kioltására közvetlenül nem alkalmas eszközökben.
Az Egyesült Államok eddig 291 millió dollárnyi segéllyel és egy 1 milliárd dolláros hitelgaranciával támogatta Ukrajnát.(MTI)

Scroll To Top