Ukrán válság – Klaus szerint Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia, az Európai Unió és az Egyesült Államok nem veszik figyelembe a valóságot és felelőtlenül viselkednek, amikor támogatják az ukrán radikálisokat, azt az illúziót keltve, hogy lehetséges Ukrajna nyugati orientációja.

“Ukrajna mai formájában nagymértékben mesterséges egység, amely csak két évtizede a Szovjetunió széthullása következtében vált önálló állammá” – állítja Klaus az ukrán helyzettel kapcsolatos pénteken Prágában kiadott nyilatkozatában.
Úgy véli: Ukrajna gazdaságilag mélyen a posztszovjet térségben gyökerezik, sok tekintetben függ Oroszországtól, össze van vele kötve, s ez nem is lehet másképp.
“Ez természetes állapot, s nem létezik semmilyen könnyű út ennek megváltoztatására” – állítja a volt cseh államfő.
Klaus szerint Oroszország számára Ukrajna több, mint közeli szomszéd, több mint Észtország, Tádzsikisztán vagy Azerbajdzsán. Ukrajna “történelmi bölcsője az orosz államiságnak és kultúrának, több tízmillió orosz hazája” – mutatott rá Klaus, akinek nyilatkozatát egykori kancellárja Jirí Weigl is aláírta.
A volt államfő ezért úgy véli, hogy az EU, a Cseh Köztársaság és számos politikai aktivista elképzelése ellentétes a valósággal. Lehetetlen ugyanis megengedni, hogy harc robbanjon ki Ukrajna keleti és nyugati orientációja között. “Ez megoldhatatlan konfliktusba sodorná az országot, amely csak tragédiával végződhet” – szögezte le Klaus.
“Nyugat részéről nagy felelőtlenség éltetni a nyugat-ukrajnai radikálisok azon ambícióit és illúzióit, hogy valóban lehetőség van választani Kelet és Nyugat között, s hogy az EU és az USA képesek egész Ukrajna nyugati orientációját nem csak támogatni, de hosszú távon be is biztosítani” – mutatott rá a cseh exállamfő.
Azt állítja: Nyugaton nincs ilyen világos és határozott érdek, illetve készség áldozatokat hozni ezért. “A Nyugat elősegítette a válság kialakulását, amelyet a valóságban nem kíván, s amelynek következményeit nem akarja viselni” – szögezi le Klaus.
A helyzetet az előre hozott választás sem fogja megoldani – véli nyilatkozata végén a volt cseh köztársasági elnök.(MTI)

Scroll To Top