Ukrán válság: Kijevnek bizonyítékai vannak az orosz katonai jelenlétre

Kijevnek “vitathatatlan bizonyítékai” vannak arra, hogy orosz katonák tartózkodnak Kelet-Ukrajnában, az ukrán vezetés hamarosan nyilvánosságra is hozza azokat – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök csütörtökön Kijevben.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előbb váltig tagadta, hogy orosz katonai csapatok lennének a Krímben, csütörtökön viszont először nyilvánosan beismerte, hogy a félsziget elcsatolása előtt, a március 16-án tartott népszavazáskor már ott voltak.
Újságíróknak nyilatkozva kijelentette, az egész világ tudja, hogy Ukrajna keleti megyéiben jelen van az orosz hadsereg. “Egyetlen ember van a világon, aki még hiszi, hogy nincsenek orosz katonák Kelet-Ukrajnában, ez pedig Vlagyimir Putyin” – mondta az ukrán kormányfő.
Jacenyuk kijelentette, hogy “Putyinnak olyan területekre fáj a foga, amelyek sohasem voltak az övéi”. “Az orosz államfő kijelentései a harmincas évek szellemét idézik” – fejezte ki véleményét a miniszterelnök. Azt üzente Putyinnak, hogy “Oroszországban saját népével tegye rendbe a dolgait”.
“Ne meséljen arról, hogy mi egy nép vagyunk. Az orosz nép és mi, ukránok különbözünk egymástól, Ön pedig harckocsikkal és automata fegyverekkel akar bennünket erővel megszerezni” – szögezte le Jacenyuk.
A miniszterelnök meggyőződése szerint Putyin eleve azzal a céllal erősítette meg országa hadseregét, hogy elfoglalja Ukrajnát.
“Oroszország védelmi költségvetése a harmadik legnagyobb a világon” – mutatott rá. Hozzátette, hogy az egész világközösség Ukrajna oldalán áll ebben a konfliktusban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajna csak akkor arathat győzelmet Oroszország felett, ha az ország állampolgárai is egyesülnek.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki élő orosz televíziós műsorban egyebek között figyelmeztette Kijevet, hogy az orosz parlament felsőháza felhatalmazta őt a fegyveres erők bevetésére Ukrajnában.
Az ukrán médiában Putyin kijelentései közül azt emelték ki, hogy az orosz elnök meglebegtette, Moszkva nem fogja elismerni a május 25-i ukrajnai elnökválasztás eredményét. Az is komoly visszhangot kapott az ukrán médiában, hogy az orosz elnök Ukrajna egyes délkeleti megyéire vonatkozóan a cári időkben használatos “Novorosszija”, azaz “Új-Oroszország” elnevezést emlegette.
Az 1762 és 1796, között uralkodott II. (Nagy) Katalin cárnő idején kebelezte be Oroszország Ukrajna délkeleti részét, amely ezután kapta a Novorosszija elnevezést.(MTI)

Scroll To Top