Ukrán válság – Kijev szerint a szakadárok saját társaik állását lövik, Donyeck ugyanezzel vádolja az ukrán hadsereget

Kijev és a szakadárok kölcsönösen egymást vádolják azzal, hogy fegyveres támadásokat hajtanak végre saját csapataik ellen, hogy utána a szemben álló felet vádolják meg tűzszünetsértéssel.

A kijevi védelmi minisztérium alá tartozó katonai felderítés vasárnap jelentette, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok saját társaik állasait lőtték előző nap, hogy ezért később az ukrán fegyveres erőket tegyék felelőssé a tűzszünet megsértéséért.
A Facebookon közzétett információ szerint az orosz fegyveres erők 1-es hadteste 11-es gépesített lövészezredének egyik, Donyeckben lévő alakulata szombaton kézi lőfegyverekkel tüzet nyitott a szakadárok egy közeli állására. Ezt követően a szakadárok jelentették, hogy az ukrán hadsereg orvlövészei támadtak rájuk. A tárca felderítési részlege jelezte, hogy ezt a módszert az ukrán fegyveres erők ellen állítólagos tűzszünetsértéseinek bizonyítására már nem először alkalmazzák a szakadárok.
Közben az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság parancsnoksága vasárnapi sajtóközleményében azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők minden bizonnyal valamilyen fegyveres provokációra készülnek a megyeközpont közelében, a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán fekvő Piszki településnél. A DAN szakadár hírügynökség által közzétett jelentés szerint a gyanút arra alapozzák, hogy nagy számban érkeztek újságírók a település környékére. A Donyecki Népköztársaság parancsnoksága szerint az ukrán fegyveres erők a provokációt azzal a céllal akarják végrehajtani, hogy utána a szakadárokat tegyék felelőssé a fegyvernyugvás megsértéséért.
A három éve tartó fegyveres konfliktus alatt – immár sokadjára – legutóbb április 1-jén léptettek életbe tűzszüneti megállapodást a Donyec-medencében, amelyről a háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötőcsoport állapodott meg Minszkben. Azóta változó intenzitással, de tovább folynak a fegyveres összetűzések a szemben álló felek között.
A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnapi, szokásos reggeli jelentése szerint az elmúlt napban a szakadárok növelték a korábbi napokhoz képest tüzérségi támadásaik számát, 59-szer lőtték az ukrán hadsereg állásait, aminek következtében négy katona sebesült meg. Különösen feszült a helyzet a frontvonal déli szakaszán, Mariupol azovi-tengerparti kikötőváros térségében, valamint Donyecknél, mindkettőnél a minszki megállapodások által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket is bevetettek a szakadár erők.(MTI)

Scroll To Top