Ukrán válság – Kijev: a szeparatisták a tűzszünet óta 40 kilométer széles területet foglaltak el Mariupolnál, áldozatok

Az oroszbarát szeparatista erők a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részén fekvő Mariupol kikötővárosnál csaknem 40 kilométer széles területsávot foglaltak el a tűzszünet szeptember 5-i életbe lépése óta – jelentette ki Andrij Bileckij, az Azov belügyi önkéntes alakulat parancsnoka szerdán egy tévéinterjúban.

A parancsnok szerint a fegyvernyugvás életbe lépésekor valóban visszavonultak az ukrán fegyveres erők Mariupolhoz, a szeparatista és – a Kijev szerint velük harcoló – orosz csapatok pedig Novazovszk városáig. A szeptember 19-i minszki megállapodás értelmében e két város között kellene kialakítani azt az úgynevezett fegyvermentesített övezetet, ahonnan hátrébb kell vonnia a szemben álló feleknek nehézfegyvereiket.
“Szeptember 5-e után azonban az orosz csapatok kihasználva, hogy az ukrán erők nem hagyják el mariupoli állásaikat, újra előrenyomultak, ismét elfoglalva a Novoazovszk és Mariupol közötti területet” – állította Bileckij.
A donyecki városvezetés közben azt közölte, hogy a megyeközpontban szakadatlanul folyó tüzérségi harcok következtében szerda reggel három civil vesztette életét és négy sérült meg. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kelet-ukrajnai harcok övezetében az elmúlt egy nap alatt három ukrán katona esett el és 12 sebesült meg.
Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó arról számolt be, hogy az oroszbarát szeparatisták – figyelmen kívül hagyva a tűzszüneti megállapodást – szerda reggel heves tüzérségi támadást indítottak főként aknavetőkkel a megyeszékhelytől nyugatra fekvő Popaszna település ellen. Hozzátette, hogy mivel megszakadt a kommunikációs összeköttetés a településsel, egyelőre nincs információja a megyei vezetésnek áldozatokról, illetve károkról.
Közben orosz és ukrán források arról adtak hírt, hogy lemondott tisztségéről Olekszandr Zaharcsenko, a szeparatisták önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) a “miniszterelnöke”. Ezt maga Zaharcsenko közölte egy lapinterjúban. Az egyik ukrán televíziós hírcsatorna honlapján megjegyezte, hogy a szakadár népköztársaságban november 9-én választásokat akarnak tartani, amelyen Zaharcsenko – korábbi közlése alapján – szintén indulni készül. Elődje, az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj augusztus 7-én mondott le, és adta át a “miniszterelnöki” posztot Zaharcsenkónak, aki előtte a harkivi szakadárok Oplot (Védőbástya) nevű egységének vezetője volt.(MTI)

Scroll To Top