Ukrán válság – Kerry: Oroszországnak latba kell vetnie befolyását a vérontás megállítása érdekében

Újabb amerikai és európai szankciókat helyezett kilátásba John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Washingtonban arra az esetre, ha Oroszország nem veti latba befolyását az általa felfegyverzett szakadároknál a kelet-ukrajnai vérontás megállítása érdekében.

Kerry a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “töredéknyi bizonyíték sincsen”, amely arra utalna, hogy Oroszország az erőszakos cselekmények megfékezésére törekedne. Szavai szerint ezzel szemben az Egyesült Államok bizonyítani tudja, hogy Oroszország a saját területéről tüzérséggel és rakétákkal lőtte az ukrán kormányerők állásait. (A CNN hírtelevízió egyébként amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva kedden azt jelentette, hogy az ukrán hadsereg rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal támadta a szeparatisták állásait.)
John Kerry elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szeparatista fegyveresek továbbra sem teszik hozzáférhetővé a nemzetközi vizsgálat számára a Kelet-Ukrajna felett feltehetően lelőtt maláj utasszállító gép lezuhanásának helyszínét, és egyúttal az emberi tisztesség megdöbbentő semmibe vételével vádolta meg a szakadárokat.
Az amerikai diplomácia vezetője szerint Kijev kész az azonnali tűzszünetre és a tárgyalásokra.
Kerry elmondta, hogy Joe Biden amerikai alelnök hétfőn csaknem 7 millió dollárnyi humanitárius támogatást ajánlott fel Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek a kormányerők által visszafoglalt települések újjáépítésére. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Ukrajnának a gazdasági és a demokratikus reformok végrehajtásában.
Klimkin a tűzszünet fontossága mellett fontosnak tartotta Ukrajna területi épségének helyreállítását, a szakadárok által elfogott túszok kiszabadítását, akárcsak azt, hogy bővítsék az ukrán régiók hatásköreit.(MTI)

Scroll To Top