Ukrán válság – Janukovics sajtótájékoztatót tart Oroszországban pénteken

Viktor Janukovics, a kijevi parlament által leváltott ukrán államfő sajtótájékoztatót tart pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban – közölte a politikus környezetének egyik tagja az orosz sajtóval.

Korábban Janukovics “az ukrán néphez fordult” közleményben, amelyben kijelentette, hogy továbbra is Ukrajna törvényes államfőjének tekinti magát, valamint védelmet kért és kapott az orosz hatóságoktól.
A politikus nem hivatalos sajtóértesülések szerint kedd éjjel érkezett Moszkvába, majd egy szanatóriumba távozott az orosz főváros közelében.
Rosztov-na-Donu az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, a Janukovics fellegvárának tartott ukrajnai Donyeck várostól mintegy 200 kilométerre délkeletre.
Még ha Janukovics hatalmát meg is döntötték, a Kreml továbbra is őt tekinti törvényes államfőnek, és senki sem tartotta őt zsarnoknak – mondta a Business FM orosz rádiónak nyilatkozva Makszim Sevcsenko Kremlhez közeli orosz elemző.
Alekszandr Konovalov, a moszkvai Stratégiai Kutatások Intézetének munkatársa rámutatott, a Kreml úgy tartja, hogy “Kijevben fasiszták vették át a hatalmat és Janukovicsot felhasználhatják arra, hogy visszatartsák a Nyugat felé csúszó Ukrajnát”.
Dmitrij Orlov, Kreml közeli politológus megjegyezte a Business FM műsorában, hogy Janukovics többször hirtelen változtatta meg véleményét és nem tartotta be a megállapodásokat. “Attól, hogy orosz területen tartózkodik, nem vált megbízhatóbbá” – mondta.
Orlov arra is emlékeztetett, hogy Oroszország már több külföldi vezetőnek nyújtott menedéket, és az még nem okozott számára különösebb problémát azokkal az országokkal, ahonnan a menedékkérők érkeztek.
2005-ben Aszkar Akajev megbuktatott kirgizisztáni elnököt fogadták be Oroszországban. Slobodan Miklosevic egykori szerb elnök feleségének és fiának – Mirjana Markovicnak és Marko Milosevicnek – is Moszkva adott menedékjogot 2008-ban.(MTI)

Scroll To Top