Ukrán válság – Jacenyuk lemondása: az elnök érdeke a rendkívüli parlamenti választás, nem a kormányfő pártjáé – politológusok

Ukrán politológusok szerint Petro Porosenko ukrán elnök és a Haza párt közötti hatalmi harc állhat Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondása mögött.

Jacenyuk csütörtökön jelentette be döntését.
“A hatalom képviselőinek következetlenségét mutatja a kormányfő lemondása. Úgy tűnik, Porosenko nem egyeztette lépéseit sem Julija Timosenko Haza párti elnök környezetével, sem a szintén Haza párti Arszenyij Jacenyukkal” – vélekedik Mihajlo Pohrebinszkij politológus, a kijevi politika- és válságkutatási központ igazgatója. Rámutatott arra, hogy a kormánykoalíció megszüntetését az államfő mögött álló Ütés párt kezdeményezte. Mindez arra enged következtetni, hogy a két párt között hatalmi harcok kezdenek kibontakozni.
A szakértő szerint elsősorban Porosenko érdekelt abban, hogy mihamarabb előre hozott parlamenti választásokat tartsanak. Másrészről a “Majdan” tüntetőinek is az a fő követelésük, hogy az ország irányításában “minden régit újra cseréljenek”, beleértve a jelenlegi összetételű parlamentet is. A Haza pártnak azonban – tekintettel kis népszerűségére – ez most nem érdeke.
Hasonlóan vélekedett Jurij Kocsevenko, a stratégiai politikai intézet igazgatója egy pénteki sajtónyilatkozatában. A politológus rámutatott: már két hónap is eltelt azóta, hogy Porosenko az elnökválasztási kampányban ígéretet tett a parlamenti választások előre hozására. Megjegyezte, hogy a felmérések szerint az ukrán választók 80 százaléka rendkívüli parlamenti választásokat akar.
“A rendkívüli parlamenti választások kérdésében a Haza párt ellenzékbe került. Jacenyuk lemondása jövőbeli politikai karrierje szempontjából a rossz megoldások közül a legjobb döntés volt” – mondta a szakértő.
Volodimir Feszenko politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője szerint viszont Jacenyuk “sértődöttségében hisztérikus és felelőtlen” döntést hozott, amivel feszültséget keltett a kormányban és a társadalomban. “Háborús helyzetben egy miniszterelnöknek ilyesmit nem lenne szabad megengednie magának” – vélekedett a szakértő.
Feszenko szerint Jacenyuk miniszterelnökként elég hatékony munkát végzett. “Nem minden feladatot sikerült végrehajtania, de legalább makrogazdasági szinten sikerült viszonylagosan stabilizálnia az ukrán gazdaságot” – tette hozzá a politológus.(MTI)

Scroll To Top