Ukrán válság – Hatalmas erejű robbanás rázta meg Donyecket

Hatalmas, a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben eddig nem tapasztalt erejű robbanás rázta meg hétfőn Donyeck városát. A detonáció attól az épülettől nem messze történt, ahol Andrij Purhin, az oroszbarát szakadárok önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságának “miniszterelnök-helyettese” tartott értekezletet.

Ukrán és orosz médiajelentések szerint az épület ablakai betörtek. Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg, de a tanácskozást fel kellett függeszteni. A közösségi portálokon megjelent beszámolók szerint a robbanás akkora erejű volt, hogy a dörejt a harcok sújtotta kelet-ukrajnai nagyváros minden pontján hallani lehetett. Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást.
Néhány órával korábban a donyecki Aréna stadion tetejét találta el egy tüzérségi lövedék. Az épületből messziről is jól látszó, magas füstoszlop emelkedett fel. Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.
Helyszíni beszámolók szerint továbbra is heves harcok folynak a várostól nyugatra lévő nemzetközi repülőtérért. Az ukrán hadsereg által ellenőrzött létesítményt a szakadár erők hetek óta folyamatosan támadják és ostromolják, de egyelőre nem sikerült elfoglalniuk.
Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szokásos napi kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az ukrán fegyveres erőknek sikerült megakadályozniuk, hogy a szeparatista fegyveresek bekerítsék őket Luhanszk közelében, a megyeszékhelytől északra fekvő Scsasztya településnél. Szavai szerint a szakadárok megpróbáltak behatolni Szmile faluba és onnan ostromgyűrűbe zárni az ukrán egységeket, de utóbbiak visszavonulásra kényszerítették a támadókat.
A szóvivő beszámolt arról, hogy előző nap az ukrán állások elleni szakadár támadásokban egy katona és az Ajdar önkéntes belügyi egység egy tagja elesett. Hozzáfűzte, hogy más egységek is szenvedtek el veszteségeket, pontos adatot azonban nem tudott mondani. A szeparatisták veszteségeiről szólva közölte, hogy legfeljebb 14 fegyveresük halt meg, továbbá egy harckocsijukat, egy önjáró tüzérségi eszközüket és egy aknavetőjüket semmisítették meg az ukrán katonák.
A Luhanszk megyei kormányzóság közben arról számolt be, hogy a megye novoajdari járásában az ukrán hadsereg egyetlen lövés nélkül átvette Krimszke település ellenőrzését a szakadároktól, és a falu tanácsépületére kitűzték az ukrán nemzeti zászlót. Hennagyij Moszkal luhanszki kormányzó szavai szerint a települést a magukat doni kozákoknak nevező fegyveres csoport tartotta megszállva.
A Donyeck és Luhanszk megyékkel szomszédos Harkiv megye központjában előző este ismeretlen tettesek aknavetővel rálőttek egy laktanya üzemanyag-raktárára – közölte hétfőn a megyei ügyészségi hivatal. A támadás következtében senki sem sérült meg, és jelentős kár sem keletkezett. Az ügyben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) indított nyomozást diverziós tevékenység gyanújával.(MTI)

Scroll To Top