Ukrán válság – Harcok Luhanszknál és Donyecknél, áldozatok

Luhanszkban a megyei kormányzóság előzetes adatai szerint legalább 20 civil vesztette életét a harcok következtében az elmúlt 24 órában. Tüzérségi támadásban az éjjel egy civil lakos meghalt, 11-en megsérültek a kelet-ukrajnai Donyeck egyik peremvárosában – közölte csütörtökön a megyeközpont városi tanácsa.

A donyecki városvezetés közleménye szerint a városban a helyzet továbbra is feszült, a tömegközlekedés azonban zavartalanul működik. Az előző éjjel egy kórházat is tüzérségi találat ért, ezért az egyik osztály betegeit át kellett szállítani egy másik intézménybe.
A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) adatai alapján az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták közötti harcok miatt Donyeck megyében 300 lakóház semmisült meg teljesen, 480 család, azaz több mint ezer ember maradt fedél nélkül.
Az RNBO csütörtöki tájékoztatása szerint Luhanszk városának keleti részét blokád alatt tartják az ukrán hadsereg deszantos és gyalogos egységei. Az elmúlt 24 órában a szeparatisták hatszor nyitottak tüzet a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadműveletben részt vevő katonákra. Áldozatokról, veszteségekről egyelőre nem érkezett hír. A város körül napok óta heves harcok folynak. Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője előző nap meggyőződését fejezte ki, hogy Luhanszkot az ukrán hadsereg hamarosan visszafoglalja a szakadároktól.
Közben sajtójelentések szerint egy 19 teherautóból álló segélykonvoj indult útnak Kijevből Donyeck és Luhanszk megyébe. Ugyancsak segélyszállítmányok indultak el a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségbe Harkivból és Dnyipropetrovszkból is. Makszim Burbak infrastrukturális miniszter tájékoztatása szerint 71 jármű 773 tonna alapvető élelmiszert – gabonakészítményeket, konzerveket, cukrot – szállítanak a térségbe.
A segély a Luhanszktól mintegy 90 kilométerre, az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt lévő Sztarobilszk településre érkezik, ahonnan a vöröskereszt juttatja majd el a rászorulóknak. A miniszter szavai szerint ukrán katonák nem kísérik tovább a szállítmányt a szeparatisták ellenőrizte területre.
Közben egy újabb szakadár vezető jelentette be, hogy távozik tisztéről: Valerij Bolotov, a szakadár “luhanszki népköztársaság” vezetője, azaz “népi kormányzója”. Egy hete az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaságának miniszterelnöke” mondott le.(MTI)

Scroll To Top