Ukrán válság – FT: katasztrófa lenne Moszkva számára egy ukrajnai háború

Katasztrofális hatással lenne Oroszországra, ha támadást indítana keleti irányból Ukrajna ellen – állapítja meg a Financial Times európai kiadásának keddi számában Gideon Rachman.

A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap kolumnistája szerint a Krím bekebelezésével Moszkva biztosította, hogy Ukrajna többi részét végül elveszíti. Egyrészt a májusi választáson a Krím oroszai már nem szavaznak majd, másrészt az orosz fenyegetés Moszkva ellen hangolja a közvéleményt, ezért minden bizonnyal oroszellenes kormány alakul majd Kijevben.
Egy kelet-ukrajnai offenzíva olyan politikai, gazdasági és katonai következmények veszélyét vetítené előre, amelyek elég súlyosak lennének ahhoz, hogy meginogjon a vezetőség pozíciója a Kremlben – állapítja meg Rachman, aki szerint a közelmúlt történelme azt bizonyítja, hogy valahányszor a világ valamelyik vezető hatalma katonai erőt alkalmaz egy ország vele szemben ellenséges lakossága ellen, a rövid távú katonai győzelmet szinte mindig hosszú távú stratégiai vereség követi.
“Ha orosz csapatok nyomulnak be Ukrajnába, Moszkva kezdetben diadalittassá válik majd, miközben Nyugaton ökölbe szorulnak a kezek. De az ukrajnai erődemonstráció végső soron súlyosan meggyengítené az orosz államot” – véli Gideon Rachman.(MTI)

Scroll To Top